Кой ще спре Новак Джокович?



08-02-2016 11:28 | Tennis24.bg

Новак Джокович отдавна е сред най-големите имена в тениса, но в последно време е нещо повече от това, карайки ни все по-често да си задаваме въпроса, „Кой ще спре Новак Джокович?”. Доминацията на сърбина се усети явно още миналата година, когато той успя да грабне цели три титли в турнирите от Големия шлем. Към тях добавете и финал на Ролан Гарос, където страхотната игра на Стан Вавринка му осигури отличието. Вълкът обаче е по-гладен от всякога и дългочаканата титла в Париж е подготвена за десерт. Дали е възможно отново да се появи някой, който да отмъкне из под носа на Джокович неговия десерт? От ден на ден това изглежда все по-малко възможно, а направата на Голям шлем за Ноле в рамките на една календарна година сякаш е въпрос на време. Нека все пак да видим кой би могъл да обърка плановете на настоящия номер едно в тениса.

В сметките ще впишем доскорошния крал на червената настилка – Рафаел Надал. Той е успявал да спечели титлата в Париж цели девет пъти, което едва ли някога ще се случи на Джокович. За съжаление на всички фенове на испанеца обаче, Рафа не е това, което беше и макар периодично да записва някое друго добро представяне в тура, то последните му мачове срещу Новак са просто катастрофални. Доста показателен е и фактът, че по пътя си за финала на Ролан Гарос през 2015 година сърбинът безмилостно прегази на четвъртфиналите именно Надал, без дори да му даде сет, което до преди известно време бе нещо немислимо. Какво да кажем за финала в Доха, в началото на тази година и гръмкото 6:1, 6:2? С други думи, ако не се случи нещо голямо, клонящо с невероятното, то Матадора едва ли би бил заплаха за Ноле.

Другият сериозен конкурент на Джокович несъмнено е Роджър Федерер. Макар и вече на 34 години швейцарецът продължава да бъде сред най-добрите, а по неговите думи, той все още не се е уморил за големия тенис и може да бяга часове наред. Маестрото, вдъхновението за милиони фенове на тениса от цял свят, тенисист, чието име ще остане със златни букви в историята на този спорт. Огромният респект към успехите на Федерер е едно, а съвсем друго е неговото бъдеще на голямата сцена. През миналата година Джокович успя да победи швейцареца, както на финала на Уимбълдън, така и на US Open. Направи го и тази година в Австралия, където първите два сета дори завършиха 6:1, 6:2, което е като звучен шамар за ФедЕкс. Въпреки всичко, именно Федерер изглежда най-близо до това да победи Джокера. Показал е, че знае как да го направи, а освен това има и самочувствието да го направи. Така че, всички които не симпатизират на сърбина трябва да стискат най-силно палци точно за Маестрото.

Според някои, Анди Мъри също е способен да спре Джокович и може би това е възможно да се случи още на този каръшки за сърбина Ролан Гарос? По-скоро не. Миналата година Мъри направи страхотен сезон на червено, но бе спрян именно от Ноле на полуфинал. Въпреки това, мачът определено не бе протоколен за Ноле, който се измъчи в пет сета (6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1). Превъзходството над шотландеца бе подпечатано и с тазгодишния финал в откритото първенство на Австралия, където този път номер едно в схемата успя убедително да си вземе мача в три сета.

Не си мислете, че сме забравили за Стан Вавринка. Логиката е, че щом веднъж е успял да го победи, значи може пак. Стан обаче често е колеблив в изявите си и макар миналата година да спечели заслужено титлата от Ролан Гарос, то изглежда малко вероятно да повтори този успех. Все пак, може би топовните уинъри на Вавринка зад основната линия са лекарството за Джокович?

И ако за изброените до тук топ тенисисти победата над сърбина изглежда като много трудна мисия, то за останалите в надпреварата тя изглежда почти невъзможно. Нека обаче да не слагаме рибата в тигана, преди да сме я уловили. Една от характерните черти на тениса е неговата непредвидимост. Нима някой е очаквал Серина Уилямс да загуби от италианката Роберта Винчи и то на домашния си турнир в САЩ, точно пред направата на Голям шлем? Конкуренцията при мъжете несъмнено е по-голяма, така че всичко е възможно, но фаворитът е един и неговото име е Новак Джокович.

Автор: Християн Цуцев
(Коментарът е част от конкурса на Free Media Group, част от която е и Tennis24.bg. Подробности за конкурса може да намерите ТУК)

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини