Григор продължава да гледа нагоре към Федерер



25-01-2016 13:26 | Tennis24.bg

Григор Димитров, когото продължават да наричат „Бейби Федерер“, все още гледа нагоре към истинския Роджър. Това отбеляза в специален материал за българина в. „Ню Йорк Таймс“ след загубата на нашия с 4:6, 6:4, 1:6, 4:6 в трети кръг на Откритото на Австралия. Така балансът между двамата вече е 5-0.

От началото на кариерата си Григор е сравняван с швейцареца заради очевидните прилики в стила му с бившия номер 1 в света. Но в последните 18 месеца, той като че ли е в криза и разликите между двамата започват да стават все по-видими.

„Няма да лъжа, надявах се на по-добър резултат“, коментира след мача между тях в Мелбърн 27-мият поставен Димитров.

След невероятната 2014 г., когато проби до Топ 10 в света, Димитров се срина през миналата година. Той вече е на 24 години и 8 месеца, възрастта на която Федерер, 34-годишен в момента, вече беше спечелил седем титли от Големия шлем.

Директното сравнение с Федерер, който стана първият играч с 300 победи в Големия шлем, е много тежко за всеки недоказал се играч. Българинът беше наричан „Бейби Федерер” заради приликите в техниката си на изпълнение на форхенд, бекхенд и сервис.

Но преходът на Димитров от обещаващ младок към фаворит в тур-а се оказа бавен. Когато стигна до номер 28 в световната ранглиста през 2013 г., той нае за треньор Роджър Рашийд, който преди това бе работил с Лейтън Хюит.

„Когато видях за пръв път Григор, той беше очевиден талант с много умения, много обещаващ и с много хъс. Всичко, необходимо за един „Бейби Федерер”. Беше добре, но аз никога не обръщам внимание на такива сравнения. Със сигурност е добре, когато си младо хлапе, но когато се стигне до момента да си индивидуална личност и трябва да изградиш собствена марка, е недостатъчно“, казва треньорът.

Рашийд препоръча „възпитаване на поведение от елита“ и повече сила. Под негово давление Димитров натрупа близо 4 килограма мускулна маса и започна да показва резултатите, които бляскавата му игра предвещаваше.

На „Уимбълдън“ 2014 г. Димитров отстрани защитаващия титлата си Анди Мъри в три сета и стигна полуфиналите. Тогава се изкачи и до най-високия ранкинг в кариерата си – 8-мо място. Само натрупаната умора в края на 2014 година обаче стана причина да пропусне място в Мастърс-а в края на годината. С показаното обаче той увери Рашийд, че е възможно да направят следващата крачка напред още през 2015 г.

„За мен аз го изведох до първия базисен лагер на Еверест. Преди това той дори не беше близо. Беше на спирката и чакаше автобус, който да го закара на върха. Но не знаеше, че автобус за там няма. Просто трябва да разбереш това. А когато стигнеш до първия базов лагер ти е необходимо просто да повтаряш представянето си“, казва треньорът.

Вместо това обаче Димитров регресира, което Рашийд обясни с разсейване и самодоволство. Григор не успя да спечели нито една титла, нито пък да прескочи четвърти кръг на турнир от Големия шлем.

„Голямата ми борба беше да направя нещата около него по-простички и да не позволя да се превърне в център на внимание. Да не си повярва, че „е стигнал“. Защото като ранкинг беше там, но все още трябваше да заслужи нашивките си, тъй като иначе може да се срине твърде бързо“, казва още специалистът.

Рашийд допълва, че връзката на Григор с Мария Шарапова, която започна през 2013 г., е имала пагубно влияние върху възпитаника му. „Мисля, че е много трудно да имаш за гадже толкова голямо име в същия спорт, особено, когато сам се опитваш да си изградиш име. Колкото и да си мислиш, че можеш да се справиш с това, губиш страшно много енергия. Ако искаш да атакуваш върха в играта, не говоря просто да бъдеш професионалист, а да стигнеш до номер 1, трябва да си зададеш въпроса: „В какво влагам енергията си, къде я губя“. Тенисът е емоционален спорт. При него цикълът печеля – губя е всекидневие. Така че, очевидно ще си в едната крайност емоционално. Обикновено играчите сами ни помагат на нас, треньорите. Но, когато се стигне до обратното положение, може да бъде изтощително и да се отрази на резултатите“, казва още Рашийд. Димитров се раздели с него след „Уимбълдън“ миналата година. Това стана няколко седмици преди да завършат и взаимоотношенията му с Шарапова.

Самият Димитров описва 2015 г. като тежка. „Имах проблеми с ракетата, лутах се напред назад, смених екипа си. Всичко това е голям фактор, мисля. Разсейваше ме, отнемаше ми фокуса, донякъде. След това вече бях изпаднал в тежка позиция. Мисля, че това се случи с мен. Но мога само да извлека поуките от тази ситуация“, казва той.

Димитров обаче се забърка с друго популярно гадже – певицата Никол Шерцингер, с която бе забелязан по време на турнира в Бризбън в началото на годината. Преди това бе романтично обвързан със Серена Уилямс, като продължава да доказва, че звездният статус само го разсейва.

„Личният ми живот си е личен живот. Кой е до мен си е моя работа“, отсече той в Мелбърн.

Според Федерер катаклизмите в кариерата му са предизвикани от промяната на ракетата и екипа. „Мисля, че за малко той изгуби самоувереността си. Проблемът е, че веднъж да си между номер 10 и 20 в света, или по-назад, просто започваш да имаш по-тежки мачове. Започваш да играеш с по-големите, един вид. Дори да не играеш по-лошо, не можеш да печелиш тези мачове така, както си го правил преди, когато си бил извън елита. Миналия сезон за него беше завоят, от който да се учи. Мисля, че тази година ще е по-добра за него. Просто трябва да извлече позитивите и ще бъде по-добре. Той играе добре от основната линия и въобще показва добър тенис, с който ще продължи да върви напред“, казва швейцарецът, който привлече Григор в своята мениджърска компания „Team8“ през 2013 г.

В момента Димитров е номер 28 в света, точно където бе, когато започна работа с Рашийд. В момента работи с Франко Давин, който преди това бе в екипа на Хуан Мартин дел Потро.

„Бавничко нещата се наместват. Но очевидно, когато губиш срещу топ-играчите виждаш, че имаш още много да работиш“, заключава Григор.

Автор: Бен Ротенберг, "Ню Йорк Таймс"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини