Ким Клайстерс официално е №1 на WTA



01-12-2010 17:21 | Николай Драгиев

От Женската тенис асоциация обявиха, че Ким Клайстерс е избрана за "Играч на 2010 година". Това е второ подобно отличие в кариерата на белгийката, която също бе наградена и през 2005 г. Ким спечели пет титли през сезона, а към тях добави и най-голямото си постижение - втора титла от US Open. С толкова малко участия, тя достигна до трето място в световната ранглиста.

 

По особено категоричен начин белгийката доказа класата си на заключителния турнир в Доха на осемте най-добри, където нагледно надигра всичките си конкурентки през годината, без сестрите Уилямс, които са контузени.

 

Освен всичко нейните колежки номинираха Ким като номер 1 и "извън корта". Тя получи приз за дейностите си, които допринасят за благотворителност и имиджа на играта като цяло.

"Страхотно е да бъда "Играч на годината". След като се завърнах на корта не вярвах, че толкова бързо ще успея да стигна до сегашните си постижения. Възхитена съм от всичко това," коментира Клайстерс.

"Наградата, която получавам благодарение на моите колежки, също ми е много ценна. Винаги съм смятала, че социалните контакти с останалите са много важни," допълни тя.

Очарователното дуо Хисела Дулко и Флавия Пенета бе избрано за "Отбор по двойки на годината". Те спечелиха седем титли и логично оглавиха ранглистата на двойки. Те записаха и рекордна серия от 17 поредни победи.

Стигналата до полуфинал на Уимбълдън, подобно на Цвети Пиронкова, Петра Квитова получи приза за "Новак на годината". Забавното е, че тя дори не бе печелила двубой на трева преди това в кариерата си.

"Завръщане на годината" логично принадлежи на Жюстин Енен, която игра на великолепно ниво в първите шест месеца от годината, преди да се контузи. Две титли и финал на Australian Open бяха нейните основни постижения.

За "Спортсмен на годината" бе отличена отказалата се от тениса Елена Дементиева.

За дейността си извън корта Мария Шарапова получи признание като най-много допринесла за организирането на благотворителни дейности. Маша дори посети Чернобил, дарявайки 250 хиляди долара.

Шарапова обра и наградите за "Най-стилна състезателка" и "Любим играч на сингъл".

 

От всичко това излиза, че световната номер 1 Каролина Вожняцки остава дори и без второстепенна награда.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини