Даниела Дашева: Искам нов факултет в НСА



16-12-2015 17:12 | Tennis24.bg

Професор Даниела Дашева е кандидат за поста ректор на Националната спортна академия (НСА) на общото събрание в четвъртък, 17 декември. Позицията ще си оспорват само тя и проф. Пенчо Гешев, който ще опита да вземе втори мандат. Дашева е зам.-ректор по международно сътрудничество на академията. Завършила е Учителски факултет на НСА, с втора специалност треньор по баскетбол. През 1991 г. защитава докторска дисертация, а през 2004 г. - дисертация за научната степен "Доктор на педагогическите науки". От 1991-ва до 1994 г. е преподавател във Висшето училище по Физическо възпитание и спорт в гр. Мостаганем, Алжир, след което придобива магистърска степен по Спортна психология към Католическия Университет в Льовен, Белгия. От 1999 г. е доцент по Теория и методика на спортната тренировка, от 2006 г. е професор. Ръководител на катедра "Теория и методика на спортната тренировка" и член на академичния и научния съвет на НСА. От 2012 г. е зам.-ректор по научната, международната и проектна дейност на Спортната академия.
Viasport.bg потърси Дашева, за да изложи идеите си за бъдещето на НСА часове преди избора за нов ректор.

- Професор Дашева, само вие и настоящият ректор на НСА проф. Пенчо Гешев сте кандидати за позицията на отчетно-изборното общо събрание на НСА. Какво ще промените, ако бъдете избрана?

- Ако бъде избрана, ще се промени начина на управление на академията. Под това разбирам промяна във всички дейности, които са присъщи на НСА. Ще има структурни промени - създаване на нов факултет и преструктуриране на останалите. Целта ми е нова визия за стопанско-административно управление на академията и създаване на финансово-мениджърски борд за управление на стопанските и финансови ресурси. Имам намерение този борд да бъде съставен от професионалисти в съответните области, свързани с мениджмънт и финанси. Така че да можем да печелим проекти, свързани с базата. Притежаваме огромна материална база, която трудно се поддържа със средствата от държавния бюджет. Необходимо е да влизат външни приходи. Те ще дойдат и чрез привличане на повече студенти. В момента базата ни не е в добро състояние. Има какво да се желае.

- А по отношение на учебната дейност?

- Ще има промени на учебните планове най-вече в Треньорския факултет, който е най-големият в академията. Искам и въвеждане на реално функционираща кредитна система и възможност за избор и натрупване на кредит от страна на студентите. Облекчаване на учебните планове и програми, тъй като в момента те са на границите на възможно допустимите. Ще дам и повече възможност на студентите да избират модули и дисциплини, които те желаят да изучават. Също така по-добра перспектива, обвързване на входа и изхода на академията. Имам предвид студентите по-лесно да намират работа след приключване на образованието си. Не е тайна, че нашите треньори трудно намират работа. Те си намират, въпросът е в каква степен се реализират. Това ще е една от основните задачи. Защото една от причините за намаления брой кандидат студенти е именно тази - не могат да се реализират като специалисти.
Акцент ще има и върху начина на кандидатстване и привличането на чуждестранни студенти. Проблемът е за всички, защото има демографска криза, а висшите училища са много - 52. Сега за едно място има максимум по двама кандидати при нас. За някои специалности почти нямаме кандидати. Трябва да работим по-тясно с федерации, клубове и училища. Имам намерение да стартираме бакалаварска степен на чужд език - английски. Целта е привличане на студенти от Европейски съюз, а също така от страни като Китай и Индия. От тези държави има интерес към нашето образование, но в НСА не им предлагаме пълна бакалаварска програма на английски. Това ги спира да се обучават при нас. Имало е такива намерения в последните четири години, но те не са факт и се надявам, че аз ще мога да ги реализирам. Всички университети се стремят към това, защото пазарът, така да се каже, е важен за нас. Имаме докторанти от страни като Турция и Казахстан например, но нямаме бакалаварска степен.

- Нещо повече за новия факултет?

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ВИЖТЕ ТУК

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини