Нервен Надал пречупи и Бердих, чака Мъри (видео)



26-11-2010 18:06 | Станко Димов

Световният номер 1 Рафаел Надал ще се изправи срещу Анди Мъри в спор за място на финал на заключителния за сезона турнир в Лондон. Това стана факт, след като испанецът взе и третия си мач от Група "А", побеждавайки със 7-6 (3), 6-1 Томаш Бердих. По този начин Рафа, подобно на Роджър Федерер продължава със 100% актив в турнира.

 

Въпреки наглед сравнително лесната задача пред Надал, той изигра може би най-нервният си двубой за сезона, като в един момент дори си позволи махленски спор със съдията на стола. В крайна сметка испанецът взе своето и продължи напред.

 

Първият сет бе маратонски и се разви гейм за гейм. Двамата бяха изключително стабилни при сервис, като допуснаха едва по 2 шанса за пробив, които не бяха материализирани.

 

Най-интересният момент обаче дойде в 12-ия гейм. Тогава Рафа, който сервираше за да вкара сета в тайбрек, поиска намеса на "ястребово око" за една от точките на Бердих. Компютърът показа, че испанецът греши и губи точката, което незнайно защо вбеси Рафа.

 

Видимо разгневен световният номер 1 се запъти към съдията на стола да иска обяснения, което доведе до частични освикрвания от публиката в залата. Претенциите на Рафа бяха породени от това, че след искането му на "ястребово око" имаше и сигнал за аут от лайсмена. 

 

В крайна сметка световният номер 1 се вразуми и прие грешката си, след което без особено напрежение стигна до тайбрек. В него Надал бе перфектен и след успех със 7-3 поведе в резултата. Само този сет продължи час и 10 минути.

 

 

 

Първият пробив мача дойде в началото на втората част, когато Рафа най-накрая се справи с подаването на Бердих и поведе с 3-1 гейма. До края испанецът наложи обичайното си темпо и без особени проблеми изкова поредната си победа в групата.


Загубата на Бердих не означава край на надеждите му за място на полуфинал. Тази вечер е последният мач от груповата фаза, който противопоставя Новак Джокович и Анди Родик.

 

При евентуална победа на американеца и тримата състезатели ще имат равни показатели, като броят спечелени геймове ще определи съперника на Роджър Федерер във втория полуфинал. Все пак за да продължи Родик му трябва не каква да е победа, а задължително с 2:0 сета. В противен случай бившият номер 1 ще резервира първия презокеански полет за дома.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини