Величественият Федерер се оказа твърде добър за Мъри



23-11-2010 17:46 | Николай Драгиев

Роджър Федерер постигна една от най-впечатляващите си победи през 2010 г. изобщо. Швейцарецът победи любимеца на Лондон Анди Мъри с 6:4, 6:2 в двубой от група "В" на ATP World Tour Finals. Така Федерер е едноличен лидер в класирането и от втория двубой за деня между Робин Сьодерлинг и Давид Ферер, ще стане ясно дали директно се класира за полуфиналите още днес.

С невероятно желание за игра, добър тактически план и чудесен сервис Федерер постигна една от редките си победи в два сета над Анди Мъри. Той за втори път победи Мъри на финалния Мастърс в Лондон и като цяло няма загуба от него на Голям Шлем, въпреки че изостава с 6:8 в общата статистика на съперничеството им.

 

За два сета Федерер допусна невероятните едва 10 непредизвикани грешки, реализира двойно повече печеливши удари и не допусна нито една възможност да бъде пробит от играча с "най-добър ретур". В същото време Мъри сервираше под всякаква критика и реализира едва 40% от първия си начален удар, което допълнително предопредели крайния изход от срещата.

 

Федерер стартира в типичното си вихрено темпо и взе преднина много бързо. Той проби Мъри за 3:1 при това на нула. Единственият проблем, който ФедЕкспрес срещна след това бе при 5:4, когато Мъри взе преднина от 30:0, но швейцарецът обърна ситуацията и затвори за 36 минути игра.

 

Вторият сет стартира с гейм, който продължи 10 минути. Мъри даде всичко от себе си, за да удържи атаките на Федерер, но в крайна сметка се пречупи. В крайна сметка бившият номер 1 стигна до пробива с невероятен форхенд по късия диагонал, за който му помогна и намеса на мрежата. Нещата се влошиха още повече, тъй като Федерер стигна и до втори пробив, който вече сложи точка на спора.

 

След поздрава на мрежата, Федерер по особено забавен начин се закачи за стълба, който я поддържа. Все пак швейцарецът се справи с това недоразумение и отиде да поздрави обожаващата го публика. "Знаех колко трудно ще бъде срещу Мъри. Държах мача в ръцете си. Въпреки това съм изненадан колко добър резултат постигнах," сподели Федерер след срещата.


Какви са вариантите Федерер да се класира днес за полуфинал:

- Давид Ферер да победи Робин Сьодерлинг.

- Робин Сьодерлинг да победи Давид Ферер в три сета.

 

Пред същата тази публика след този двубой, Рафаел Надал бе награден като "Играч на годината" от АТР. Самият Рафа благодари на всички, които го подкрепят през сезона.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини