Григор Димитров е първият ни юноша с титла от US Open



08-09-2008 00:00 | Станко Димов
Григор Димитров направи впечатляващ дубъл и спечели титлата от Откритото първенство на Съединените щати по тенис при юношите. 17-годишният хасковлия победи в тази възраст и на Wimbledon. Тази вечер Гришо разби американеца Дивайн Бритън с 6:4, 6:3 за около час и половина игра.

В завързаните моменти третият в схемата Димитров успяваше да излезе победител. Българинът по такъв начин затвори първия сет. При 5:4 в негова полза той успя да вземе и десетия гейм. Във втория постигна решаващия пробив за 4:2, с което обезкуражи съперника си. При 5:3 Гришо поведе с 40:15 и реализира още първия си мачбол.

„Това беше много важен мач за мен, защото исках да приключа юношеската си кариера по този начин. От тук нататък ще мисля само за професионалния тенис при мъжете. Финалът не беше никак лек. Имах много затруднения с Бритън, особено в началото на втория сет. За мое щастие, успях да се концентрирам и наложих моя стил на игра, което ми донесе и победата“, призна Гришо след награждаването.

До този момент български юноша не бе стигал дори до финала на US Open. При девойките титли имат Катерина Малеева през 1984 г. и Магдалена Малеева през 1990 г. Така Григор Димитров продължава да пише историята на българския тенис, след като бе първият с титла и от свещената трева в Лондон.

В целия турнир Григор загуби само един сет – на полуфинала срещу тайванеца Цун-Хуа Ян, който беше номер едно в схемата. Димитров има 12 поредни победи в юношеския Голям шлем!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини