Наградите на ATP: Надал №1 за годината, Федерер любимец на феновете



20-11-2010 17:02 | Николай Драгиев

Днес бяха обявени победителите в годишната класация на АТР. Моментът разбира се не е подбран случайно, тъй като утре започва финалният турнир за годината, когато ще се съберат осемте най-добри играчи в Лондон.

 

Невероятният сезон на световния номер 1 Рафаел Надал логично му носи приза за най-добър играч през годината. Освен това Рафа е премиран и с наградата за "Спортсмен на годината", а трофеят в тази категория носи името на Стефан Едберг.

 

Най-големият противник на Надал - Роджър Федерер също е отличен. Той печели може би най-приятната награда - за "Любим играч на феновете". Швейцарецът взима превес с 47% срещу 42% за Надал.

 

При двойките номер 1 във всички показатели са братята близнаци Майк и Боб Браян.

 

Съперникът на Григор Димитров през следващата седмица в Хелзинки Тобиас Камке пък печели трофея за новак на годината.

 

Ето и всички наградени:

 

Най-добра двойка - Боб и Майк Браян

Американците завършиха за шеста година от последните осем като номер 1 в ранглистата. Те не загубиха нито един финал през сезона - 11 от 11. На всичкото отгоре близнаците надминаха по брой титли рекордьорите до този момент във вечната класация - Тод Удбридж и Марк Удфорд.

 

Приз "Стефан Едберг" за "Спортсмен на годината" (чрез гласове на играчите от АТР) - Рафаел Надал

Рафаел Надал бе избран от своите колеги като най-голям спортсмен през 2010 г. Така той прекъсна серията от шест поредни години, в която тази чест бе оказвана на Федерер.

 

Най-прогресиращ играч на годината - Андрей Голубьов

23-годишният представител на Казахстан се изкачи от 133-а позиция до 33-о място. Най-забележителното му представяне през сезона бе титлата му в Хамбург. Там той победи Николай Давиденко и Юрген Мелцер. През октомври пък загуби финал в Куала Лумпур от Михаил Южни.

 

Новак на годината - Тобиас Камке

Германецът се изкачи от 254-о място до 67-о към днешна дата. Две титли и 35:16 е рекордът на Камке в турнирите от "Чалънджър" серията.

 

Завръщане на годината: Робин Хаасе

23-годишният холандец скочи с цели 392 позиции. От 451-о място до 59-о към днешна дата. Той е отличен за завръщане, тъй като претърпя операция на коляното през юли 2008 г. и след това отново през май 2009 г., но въпреки това успя да се доближи до най-доброто си ниво.

 

Приз "Артър Аш" - Роан Бопана и Айсам Ул-Ая Куреши

Индо-пакистанският дует привлече вниманието на целия свят с представянето си на корта и с мирните послания, които отправяха към всички. Най-популярното от тях е "Спрете войната, играйте тенис".

 

Любимец на феновете - Роджър Федерер

47% от феновете на световния тенис гласуваха за швейцарския маестро. След него с 42% се нареди световния номер 1 Рафаел Надал, следван от Новак Джокович.

 

Любима двойка на феновете - Майк и Боб Браян




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини