Сезонът при жените - победители и победени



09-11-2010 17:21 | Станко Димов

Сезон 2010 в WTA е в историята и дойде време за равносметка. Предлагаме ви един любопитен поглед за големите победителки и губещи за годината.


ПОБЕДИТЕЛИ:

ВЕРА ЗВОНАРЬОВА (на снимката):
Място в ранглистата: 2
Мачове: 49-18
Титли 2010 година: "Патая сити"

През последните два сезона 26-годишната рускиня завършваше в Топ 10, но едва ли бяха много тези, които вярваха че Вера ще приключи 2010 като номер 2 в света. През цялата си кариера до момента вера бе белязана от честите физически проблеми, но сега, с новия треньор и визия Звонарьова сякаш поднови кариерата си. Игра финали на Уимбълдън и US Open, което ще и вдъхне допълнително самочувствие за новия сезон.

Любопитен факт:  Звонарьова загуби финала на US Open от Ким Клайстерс, но я победи в другите 3 срещи между двете за сезона.


КИМ КЛАЙСТЕРС:

Място в ранглистата: 3
Мачове: 40-7
Титли 2010 година: Бризбейн, Маями, Синсинати, US Open, Доха Tour Championships.

Тук няма изненади. Клайстерс показа, че когато трябва е непобедима, също както и Серина Уилямс. Белгийката може да не блести с шумен живот извън корта, но за сметка на това намери точния баланс между личния и професионалния си живот. Фактът, че има дъщеря на две години, но въпреки това е на корта буди респект.

Любопитен факт: Когато оглави ранглистата през 2003-та година Ким бе първата, която го прави без да е печелила титла от Големия шлем. Тя е една от 6-те състезателки, които са били номер 1 на сингъл и двойки едновременно.


САМАНТА СТОСЪР:

Място в ранглистата: 6
Мачове: 46-20
Титли 2010 година: Чарлстън

Рядко се случва при жените кариерата на даден играч да се развие във втората половина. До този сезон Стосър бе известна повече с изявите си на двойки, където тя е бивша номер 1, отколкото на сингъл. В момента тя е една от най-внушителните състезателки. Загуби финала на "Ролан Гарос" от Франческа Скиавоне, но преди това победи Серина Уилямс, Жустин Енен, Йелена Янкович и Каролина Вожняцки. През 2011-та година Сам е сред играчите, които имат сили за титла от Шлема.

Любопитен факт: През 2007-ма година кариерата на Стосър е под въпрос, тъй като тя страда от Лаймска болест. Очевдино се е възстановила добре.


ФРАНЧЕСКА СКИАВОНЕ:
Място в ранглистата: 7
Мачове: 40-22
Титли 2010 година: Барселона, "Ролан Гарос"

Усмихнатата италианка разчупи тенис сезона с триумфа си на "Ролан Гарос". Със своите близо 30 години, Скиавоне стана втората най-възрастна жена, печелила турнир от Шлема. Тя се представи силно и на US Open, където стигна до 1/4-финал. Надяваме се, че тя ще остане в тениса поне още 10 години.

Любопитен факт: "Привличам хората, защото съм красива. Не, шегувам се, нямам представа защо идват да гледат моите двубои, но това ме прави щастлива". Така отговаря на въпрос как винаги пълни трибуните на двубоите си ексцентричната италианка.
"Ти си млада. Ще спечелиш турнира един ден"! Това бе обръщението на Франческа към 26-годишната Сам Стосър след финала на "Ролан Гарос". "Не знам какво да кажа. Досега само съм гледала по телевизията какво говорят Федерер и Надал, когато спечелят подобен турнир. Да, ама на тях им се случва често и са подготвени. Аз не съм", продължи симпатичната италианка.


КАРОЛИНА ВОЖНЯЦКИ:
Място в ранглистата: 1
Мачове: 63-16
Титли 2010 година: Понте Ведра, Копенхаген, Монреал, Ню Хейвън, Токио, Пекин

Този сезон Вожняцки стана 20-ата състезателка, която оглавява световната ранглиста. На всички е ясно, че тя е на върха без да е спечелила титла от Големия шлем. Нека обаче не забравяме, че подобна бе и историята с Ким Клайстерс. По всички личи, че пред 20-годишната датчанка предстои страхотно бъдеще. 79 мача за един сезон - шапки долу!

Любопитен факт:
Вожняцки произлиза от изцяло спортно семейство. Майка й е била волейболистка, а баща й и брат и са се занимавали професионално с футбол. Любимият и отбор е английският колос Ливърпул.


АНА ИВАНОВИЧ:
Място в ранглистата: 17
Мачове: 33-20
Титли 2010 година: Линц, Бали

За никой не е тайна, че 2009-та не бе сред най-добрите години за Ана Иванович. Но 2010 започна още по-отчайващо за нея. Справка - през юли месец, бившата номер 1 и шампионка от "Ролан Гарос" се свлече до 65-ата позиция в света. В заключителните месеци на сезона обаче сръбкинята си възвърна самочувствието, постигайки победи над противнички като Елена Дементиева, Марион Бартоли и Виктория Азаренка. Титлите в Линц и Бали и гарантираха място отгново в Топ 20.

Любопитен факт: Раздели се с бившия треньор на Шефи Граф - Хайнц Гюнтхард, с когото имаше сериозни успехи в миналото.


КИМИКО ДАТЕ-КРУМ
Място в ранглистата: 46
Мачове: 27-20
Титли 2010 година: - няма

Тя може да не завърши годината в Топ 20, а освен това да няма нито една титла през сезона. Да, това е така, но всички, което направи Дате-Крум на корта буди възхищение. През 2008-ма година, когато е на 38, Кимико се завърна в професионалния тенис след 12 годишна пауза. През месец май тази година шокира всички, след като още в първия кръг на "Ролан Гарос" отстрани шампионката Динара Сафина. 24 от 47-те си двубоя този сезон Кимико изиграва в 3 сета. Желаем и още хубави моменти на корта.

Любопитен факт: Дате-Крум изкарва 3 години (94-96) в Топ 10 на женския тенис.


ГУБЕЩИТЕ ЗА 2010 ГОДИНА:



ЙЕЛАНА ЯНКОВИЧ:
Място в ранглистата: 8
Мачове: 38-23
Титли 2010 година: Индиън Уелс

Когато през 2008 година оглави световната ранглиста, очакванията към Йелена Янкович бяха много високи. Сръбкинята започна обещаващо тази година. Спечели титлата в Индиън Уелс, след това игра финал в Рим (побеждавайки по пътя си Серина и Винъс Уилямс) и полуфинал на "Ролан Гарос". През втората част на сезона обаче Янкович се провали тотално. След като до двубоя си със Сам Стосър на "Ролан Гарос" бе спечелила 29 срещи, след него до края на сезона тя спечели още едва 9.

Любопитен факт: Янкович има най-много загуби и най-малко победи от играчите в Топ 10 този сезон (изключение прави Серина Уилямс, която не е играла през втората част на сезона).

МАРИЯ ШАРАПОВА:
Място в ранглистата: 18
Мачове: 33-11
Титли 2010 година: Мемфис, Страсбург

Най-накрая Мария Шарапова имаше сезон, в който не страдаше от сериозни контузии. На няколко пъти Маша бе близо до завръщане в Топ 10, но най-важното за нея е, че вече няма проблеми в лявото рамо. Надяваме се годежът и с гарда на ЛА Лейкърс Саша Вуячич да не дистанцира от тениса през следващия сезон.

Любопитен факт: Шарапова е най-търсеният атлет в търсачката на Yahoo за 2005 и 2008 години.

ЕЛЕНА ДЕМЕНТИЕВА:
Място в ранглистата: 9
Мачове: 41-18
Титли 2010 година: Сидни, Париж

Твърде жалко за Елена. След като фициално обяви оттеглянето си от тениса тя стана една от състезателките, която бе толкова близо до титла от Големия шлем, но така и не я спечели. От 2003 насам Елена всяка година завършва в Топ 10 (2007 е 11-та), но въпреки това Големият шлем остана мечта. Надяваме се, че ще си вземе година почивка и през 2012-та ще се завърне свежа и готова за нови победи.

Любопитен факт: Никога не спечели трофей от Шлема, но пък има злато от Олимпийските игри в Пекин (2008).


СВЕТЛАНА КУЗНЕЦОВА:
Място в ранглистата: 27
Мачове: 26-17
Титли 2010 година: Сан Диего

През годината Светлана се свлече от 3-то до 27-ото място в ранглистата. Най-доброто и постижение на турнир от Шлема бе 4-ти кръг. Определено разочароващ сезон за 25-годишната рускиня. Преследвана от чести контузии и отчайваща форма, Кузнецова завърши годината с надежда, че през 2011 ще е по-силна.

Любопитен факт:
Колоезденето е в кръвта на Светлана. Баща й е треньор на 5 олимпийски и световни шампиони по колездене, включително на майка й и брат й.

ДИНАРА САФИНА:

Място в ранглистата: 62
Мачове: 13-16
Титли 2010 година: - няма

Много е трудно да си представи човек, че от 2-ро място в началото на сезона може да го докараш до 62-ро в края. Ужасяващ сезон за Сафина, която така и не успя да се възстанови от многото травми. Върха на всичко бе загубата в първи кръг на "Ролан Гарос" от 40-годишната Кимико Дате-Крум.


СЕРЕНА УИЛЯМС:
Място в ранглистата: 4
Мачове: 25-4
Титли 2010 година: Australian Open, Уимбълдън

Когато Серина Уилямс е здрава и готова за игра тя има невероятен талант да печели дори и на пръв поглед загубени мачове. Въпреки, че редовно е с наднормено тегло и за разлика от другите не прекарва часове на ред в тренировки, когато излезе на корта тя е шампион. Глуповата контузия обаче сложи край на сезона й още в разгара на лятото (разряза си крака на счупена чаша в ресторант).

Любопитен факт: Заедно със сестра си Винъс станаха първите афроамериканки, които имат дял в хокейния отбор на Маями.



Автор: Блеър Хенли, колумнист




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини