Пиронкова печели в Палермо



12-07-2010 00:00 | Станко Димов
Четвъртата поставена в схемата на тенис турнира в Палермо, Италия, Цветана Пиронкова записа победа на старта на състзанието на червени кортове с награден фонд 220 000 долара. 22-годишната българка преодоля участващата с „уайлд кард” местна спортистка Анна Флорис с 6:4, 7:6(4) за един час и 46 минути игра в двубой на приливи и отливи.

На Цеци й трябваше време да се настрои за първия си мач след полуфинала на Wimbledon на 1 юли. В първия гейм 35-ата в света записа ас, но и двойна грешка и спаси точка за пробив, преди да го спечели. В третия 28-годишната Флорис направи брейк и поведе с 2:1. След това италианската левичарка успя и да го затвърди. Пиронкова спря негативната серия от три загубени гейма, като спечели подаването си на нула. После Цеци поиска медицинска помощ заради болки в лявото рамо и бе масажирана повече от пет минути. Плавдивчанката върна пробив при 3:3, след като опита за къса топка на италианката спря в мрежата. Българката проби отново за 5:3 след три двойни грешки на съперничката, и сервираше за сета. За съжаление Флорис стигна до две точки за брейк и реализира втората. Тутакси обаче Цветана стигна до два сетбола и приключи частта в своя полза след точно 50 минути игра.

Във втория сет пловдивчанката продължи да тормози 146-ата в света левичарка и я проби за 2:0, след като поведе с 40:0. Това бе седми пореден гейм за Пиронкова. След това Флорис обаче прекъсна серията като върна брейка. В шестия гейм Цветана поведе с 40:0, но тенисистката от Апенинните изравни. След това обаче лидерката на националния ни отбор стигна до четвърти шанс и спечели след деветата двойна глешка на Флорис, за да дръпне отново с пробив и 4:2. Последва затвърждаване на нула. При 5:3 останалата на сет от финала в Лондон българка сервираше за мача, но допусна връшане на пробива. Цеци поведе отново – този път с 6:5, като затвори гейма със своя шести ас в мача. Стигна се до тайбрек. В него българката авторитетно поведе с 3:0 точки, а размяната на полета дойде при 5:1. Стигна се до 6:3 и Пиронкова имаше вече три мачбола. Тя реализира втория и се класира за осминафиналите в Палермо.

„Много съм доволна от победата. В началото на срещата имах лека контузия, но след медицинския таймаут се почувствах добре. Във втория сет бях много агресивна и играх добър тенис. Форхендът ми се получаваше перфектно. Надявам се да направя един добър турнир”, заяви за racketi.com от остров Сицилия Пиронкова.

За успеха Цветана спечели 30 точки и 2950 долара. Следващата й съперничка е 36-годишната американка Джил Крейбас. Цеци има много да си връща на тази тенисистка. Именно ветеранката от Провидънс победи Пиронкова миналата година и в двете им срещи в първите кръгове на Roland Garros и Wimbledon, без да й даде и сет. В момента Крейбас е №110 в световната ранглиста.



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини