Българка №13 в Големия шлем



17-08-2010 00:00 | Станко Димов
С влизането на Диа Евтимова в квалификациите на Откритото първенство на Съединените щати, българските тенисистки, записвали участие в турнирите от Големия шлем стават 13. Естествено не всички от тях са попадали в основната схема на Australian Open, Roland Garros, Wimbledon или US Open. При мъжете в схемата са попадали Милен Велев, Орлин Станойчев (записал единствената победа за страната), Радослав Лукаев и Григор Димитров. В квалификациите са се пробвали Ивайло Трайков и Тодор Енев.

Първата участничка в Голямата четворка е естествено Мануела Малеева. Най-голямата сестра дебютира в Париж през май 1982 година. Мануела отстъпва в първи кръг на основната схема на Лайза Бондър (САЩ) с 5:7, 1:6. Месец по-късно идва и първата българска победа в Шлема. На 21 юни Малеева побеждава на старта на Wimbledon американката Вики Нелсън-Дъмбар с 2:6, 6:4, 6:4.

Мануела Малеева е единствената, родена в България, с титла от Големия шлем. През 1984 година на Откритото първенство на Съединените щати достигналата до №3 в света печели трофея в смесените двойки заедно с Том Гъликсън. 43-годишната сега софиянка стига и до два полуфинала в Шлема на US Open 1992 и 1993 година, но вече като тенисистка на Швейцария. Мануела има 105 победи от 146 двубоя в Четворката при 41 участия.

Рекордьор по участия в Шлема от България е Магдалена Малеева, която записва 47. В основните схеми в Мелбърн, Париж, Лондон или Ню Йорк са играли още сестра й Катерина Малеева (финалистка на двойки през 1994 г. на US Open с Робин Уайт), Елена Пампулова - Бергоми (трети кръг на Wimbledon), Павлина Стоянова – Нола (губи първи кръг в Ню Йорк през 1997 г. от Маги), Любомира Бачева (втори кръг в САЩ през 2000 г.), Мария Гушева – Гецненге (2002 г. на US Open), Цветана Пиронкова (дебют през 2005 г., полуфинал в Лондон през 2010 г.) и Сесил Каратанчева.

Пробвали са силите си в квалификациите още три пловдивчанки – всичките в Ню Йорк. Това са Светлана Кривенчева, чийто дебют е през 1998 година, Десислава Топалова пък записва пет поредни участия в пресявките, първото от които през 1999 г., и Антоанета Панджерова през 2000 година.

Пет от изброените дами в края на кариерите си не представят страната ни. Поради бракове с чужденци Мануела Малеева играеше за Швейцария, Ели Пампулова – за Германия, Павлина Стоянова – за Нова Зеландия и Мария Гушева – за Германия. А Каратанчева сама избра да играе Казахстан.

Така стигаме до фаталния №13, паднал се на 23-годишната Диа Евтимова. Каквото и да направи на твърдите кортове на „Флашинг Медоус”, където заминава в сряда, хасковлийката влиза в не толкова дългия и престижен списък на родени в България тенисистки, играли в турнирите от Големия шлем.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини