Бекер: Лесно бе да предскажа триумфа на Роджър



30-08-2010 00:00 | Станко Димов
Носителят на щест титли от Големияу шлем и бивш номер едно в мъжкия тенис Борис Бекер даде кратка пресконференция, след като в неделя закри про-ам турнира Zagorka Tennis Cup в София. Предлагаме ви най-интересните въпроси и отговори в нея.

- Г-н Бекер, в своята биография Федерер признава, че сте бил първия му тенис идол. По-късно вие предрекохте, че го чака блестяща кариера. Сега поддържате ли връзка и ако да, за какво си говорите повече – за тенис или за бебета?
Поласкан съм, че съм бил пример за подражание на Роджър. Самият той сега е образец не хиляди млади хора по света. Колкото до моето предсказание, когато беше още много млад играч – не беше никак трудно. Видях огромния му талант и почувствах гигантския му потенциал. Да, поддържаме връзки, когато се виждаме по турнирите. Той играе, аз съм телевизионен коментатор. Не мисля, че Федерер е свършил за тениса. Просто смени приоритетите си и затова след раждането на близначките не доминира така, както преди. С него си говорим и за тенис, и за децата ни.

- Какво място заема тенисът в живота ви?
Все още е изключително важен. Играя в демонстративни срещи, като тази срещу вашия премиер, коментирам мачове от различни големи турнири. Освен това развивам своя собствена марка Boris Becker за тенис екипировка.

- Гледал ли сте Григор Димитров?
За съжаление не. Аз съм телевизионен коментатор на турнири от Големия шлем, а той там не играе. Но съм чел, че е много обещаващ състезател и други хубави неща. Надявам се да успее да направи успешна кариера в елита.

- Андре Агаси не ви споменава с топли чувства в своята биография. Защо?
Нямам представа. Уважавам Андре като тенисист, но никога не сме били близки, така че не го познавам в живота. Да, в книгата му пише, че не ме харсев, но това не е проблем за мен. Прочетох я и се изненадах от това, че е употребявал наркотици и казва, че мрази тениса. Агаси говори зле и за Федерер, така че се чудя защо точно му е трябвало да пише всичко това. Той си взе прекрасна германска съпруга и се надявам тя да му помогне да намери душевен мир и хармония.

- Какво се е променило в тениса от вашето време до днес?
Аз се оттеглих през 1999 година. За мен най-голямата промяна е в технологиите при производството на ракети. Новите дават страхотно ускорение на топката и топспин. Играта се промени и в това, че доминират тенисистите, които играят от крайната линия. Преди ние излизахме често на мрежата. Сега играчите го правят по веднъж в мача: когато се ръкуват след края му. Не може и не бива да се сравняват звездите от различните генерации, защото няма ясни критерии.Доналд Бъдж, Род Лейвър, Джон Макенроу, Бьорн Борг, Андре Агаси и Пийт Сампрас са били най-добрите в определен период. Но ако искаме да ги сравни по някакъв показател, то това са титлите от Големия шлем. Федерер има най-много - 16, така че изводите са ясни.

- Защо заменихте тениса с покер?
След като се отказах за около пет години отговарях за една група талантливи германски юноши. Сред тях бяха Томи Хаас и Николас Кифер. Но ми омръзна. Аз съм играч по природа. Обичам да играя шах, табла, карти. Преди три години получих неочаквано предложение от Poker Stars да се присъединя към екипа им. Направих го и участвам в турнири по целия свят. Тенисът и покерът си приличат. И двете занимания изискват хладнокръвие. За да спечелиш трябва да имаш козове и е важно кой ще реализира последeн ас(о).


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини