Елица Костова с покана за „Алианц къп”



09-09-2010 00:00 | Станко Димов
Три български тенисистки получиха „уайлд кард” за основната схема на ХХ юбилеен турнир на червени кортове „Алианц къп”, който е с награден фонд 100 000 долара и започва на 14 септември в София на кортовете на ТК „Левски”. Това обяви директорът на състезанието Димитър Войнов на пресконференция днес.

Националката Елица Костова е една от поканените. Тя е трета по рейтинг у нас и наскоро дебютира в Топ 300 на световната ранглиста. Освен нея с „уайлд кард” са състезателките на ТК „Левски” Виктория Томова и Таня Германлиева. Четвъртата покана е за германката с български корени Сара Хофман.

За квалификациите, които започват в събота, 11 септември, от 10 часа, директно се класират засега по ранкинг Мартина Гледачева и Далия Зафирова. От българките с „уайлд кард” за пресявките са Елена Жечева, Антоанета Царвулкова, Ани Вангелова, Лиана Тодорова и Виктория Тодорова.

Водачка в схемата ще бъде 61-ата в света испанка Карла Суарес Наваро. Втора ще бъде финалистката на единично от „Алианц къп 2009” Татяна Гарбин, която е №73 в ранглистата. Сред поставените са още Ромина Опранди (Италия, №78), Ализе Корне (Франция, №80), Петра Мартич (Хърватия, №88), Ивоне Мойзбургер (Австрия, №99), Анастасия Пивоварова (Русия, №118) и Татяна Малек (Германия, №124).

„Цветана Пиронкова обяви, че се е концентрирала върху сезона на твърди кортове и заминава за турнири в Азия. По тази причина тя няма да участва на „Алианц къп”. За Диа Евтимова мога да кажа, че пропусна своя шанс да играе в основната схема. Тя изтегли заявката си и записа като приоритет турнира в Загреб и така няма да има възможността да играе при нас. Това е истината, а не писанията на един сайт за скандали и някакво отношение от наша страна”, обясни председателят на организационния комитет на турнира и президент на ТК „Левски” Явор Цаков.

„Въпреки кризата организираме и ще продължаваме да организираме този турнир. Той дава шанс на редица млади български тенисистки да завоюват първите си точки. „Алианц България” разширява географията на спортовете, които подкрепя. От тази година към тях се прибави и голфът”, каза Страхил Видинов, Изпълнителен вицепрезидент на „Алианц България Холдинг” АД и Изпълнителен директор на ПОД "Алианц България".

На пресконференцията присъства и шампионката по тенис от Олимпиадата на „Алианц” Радослава Топалова. Тя благодари за предоставения шанс от „Алианц България Холдинг” АД да участва на игрите в Будапеща през юли.
Сега си припомних времената, когато самата аз участвах на „Алианц къп” като състезателка. Имам само хубави спомени от турнира, който винаги се е отличавал с отлична организация. Желая успех на всички тенисистки на юбилейното ХХ издание”, заяви Топалова.

Шампионката от „Алианц къп 2010” ще вземе140 точки за световната ранглиста и 14 880 долара от наградния фонд. За финалистката остават 100 точки и 7936 долара.

Билетите за квалификациите (от събота до понеделник) ще струват 4 лева, а за двубоите от основната схема – 5 лева. Това съобщи Димитър Войнов.

За първи път тенис турнирът, който е най-голямото спортно състезание за жени в България, ще бъде излъчван пряко от два телевизионни канала. БНТ ще предава във вторник от 13 часа най-вероятно срещата на Виктория Томова, а в неделя и финала. Канал 3 пък ще излъчва всеки ден от 10 часа директно мач от кортовете на „ТК „Левски”.

За първи път състезанието има и собствена електронна страница: http://www.allianz.bg/allianzcup/ . На нея ще бъдат публикувани всеки ден резултати и новини от „Алианц къп”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини