Египтянка на финала на световното



22-09-2010 00:00 | Станко Димов
За първи път в историята на световните първенства по скуош египетска състезателка стигна до финала. Това е четвъртата поставена Омнея Абдел Кауи (на снимката в черен екип), която спечели у дома срещу деветата Камий Серм от Франция с 11:4, 11:7, 11:6 след само 26 минути игра на полуфинала на турнира с рекордния при дамите награден фонд от 147 000 долара в Шарм ел Шейх. Нейна съперничка за тилата в сряда ще бъде отбелязващата 50-и пореден месец като номер едно в ранглистата Никол Дейвид от Малайзия.

Омнея не даде никакъв шанс на 21-годишната си съперница, която изглеждаше уморена от четвъртфиналната битка срещу втората в света Джени Дънкаф . 25-годишната звезда на домакините от Гиза дикуваше темпото и печелеше в по-дългите разигравания. В третия гейм Серм се опита да се върне в двубоя и поведе с 3:0 и 5:3 точки. Кауи обаче бързо изравни и повече не допусна изненади.

„За първи път бях на полуфинал и бях изключително концентрирана. Бях длъжна да спечеля. Играя в родината си, пред тази прекрасна публика. При загуба не бих имала никакив извинения”, заяви Омнея Абдел Кауи след триумфа.

В другия полуфинал Дейвид се наложи набързо над англичанката Алисън Уотърс, №3 в схемата, с 14:12, 11:2, 11:6 за 38 минути на игрището. Защитаващата титлата си малайзийка е само на една победе вече от изравняване на рекорда от пет световни корони, който принадлежи на австралийката Сара Фицджералд.

Интрига имаше в първия гейм, където британката стигна до точка за спечелването му при 10:9, но азиатката спечели разиграването и после нямаше проблеми до края, за да запише 16-а победа от 16 мача срещу Уотърс.

Никол Дейвид и Омнея Абдел Кауи са играли пет пъти до момента като водачката в световната ранглиста е загубила само един гейм. За последно двете се срещнаха на полуфинала на турнира в Куала Лумпур, където малайзийката спечели с 11:4, 11:2, 13:11.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини