Кимико Дате продължава да смайва



15-10-2010 00:00 | Станко Димов
Японската тенисистка Кимико Дате – Крум, която на 28 септември навърши 40 години, продължава да изненадва света и да кара младите си колеги да се червят от срам.

Завърналата се на корта преди две години и половина азиатка се класира на полуфинала на домашния турнир в Осака, който е с награден фонд 220 000 долара. Шестата поставена и 56-а в световната класация Дате победи водачката в схемата и защитаваща титлата си от 2009 година Саманта Стоусър от Австралия с 5:7, 6:3, 7:6(4) за два часа и 34 минути игра.

Стоусър, която е №8 в световната ранглиста, призна, че заслужено е загубила от 14 години по-възрастната от нея японка и й пожела да спечели титлата. На трибуните в Осака беше и съпругът на тенисистката – германският автомобилен състезател Михаел Крум, който я подкрепяше бурно. Дате стана първата 40-годишна с успех над състезателка от Топ 10 в историята.

Полуфиналът е най-доброто класиране за Кимико за годината и второ по значимост след завръщането й на корта през май 2008 година. Миналия сезон живеещата в Токио спортистка спечели турнира в Сеул, с което стана втората най-възрастна шампионка в WTA (38 години, 11 месеца и 30 дни) след Били Джин Кинг. Успех сега би я направил рекордьорка.

За попадане на финала ветеранката трябва да преодолее и третата в схемата израелка Шахар Пеер. Тя не срещна почти никаква съпротива от чехкинята Ивета Бенешова и я победи с 6:2, 6:0.

В другия полуфинал се срещат Марион Бартоли от Франция е тайландката Тамарин Танасугарн.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини