Надал стигна до мача за титлата



27-11-2010 00:00 | Станко Димов
Световният номер едно в тениса Рафаел Надал е само на победа от единствената титла, която липсва в колекцията му. Левичарят от Манакор се класира на финала на заключителния турнир ATP World Tour Finals в лондонската зала „О2”. Той надделя в епичен и напълно равностоен двубой местният любимец Анди Мъри със 7:6(5), 3:6, 7:6(6) за три часа и 12 минути игра.

В началото сервисът на Мъри беше безпощаден и той наниза пет аса в първите си три подавания и спечели 10 точки от 11 възможни при него. Рафа също не се даваше и без никой от двамата тенисисти да стигне до точка за пробив развръзката беше тайбрек. В него Надал водеше при размяната на полетата с 4:2 точки. Шотландецът изравни при 5:5 след разиграване от 36 удара. След това обаче левичарят от Манакор стигна до сетбол и го реализира след точно един час игра.

Във втората част световният номер едно стигна до първите точки за пробив при 40:15 във втория гейм. Мъри ги неутрализира, а после взе подаването си, не и без помощта на два аса (общо 22 в срещата). В седмия гейм британската надежда успя да реализира четвъртия си брейкбол и поведе с 4:3. В заключителния гейм Анди постигна още един, за да изравни частите.

Решителната част започна равностойно. В третия гейм Рафа стигна до точка за пробив и записа първия такъв в актива си с блестящ ретур. Последва затвърждаване за 3:1, за което Надал трябваше да постигне два аса. В шестия гейм Мъри стигна до две точки за връщане на брейка, но световният номер едно ги спаси и взе подаването си. Шотландецът спаси мачбол при 3:5 и намали резултата. Испанецът застана на линията за начален удар при 5:4, за да сервира за победата и място на финала. Но 23-годишният тенисист от Дънблейн се добра до точка за връщане на пробива и този път успя. В 11-ия гейм Рафа стигва до точка за нов пробив, но Мъри ликвидира опасността с ас, а след това затвори гейма за 6:5 с още една директна точка от сервис.

Надал докара двубоя до заключителен тайбрек с убедителен начален удар в последния гейм. В него Анди поведе с 3:0, а размяната дойде при 4:2 точки. Рафа изравни за 4:4. Той стигна и до мачбол при 6:5, когато след контрапие размина съперника си, който се струполи на корта с изкривено от болка лице. Той се изправи на крака и спечели следващото разиграване, което доведе до равенство и нова размяна на половините на игрището. Надал стигна до трета точка за мача при 7:6 и след дълго разиграване спечели с къс фохенд диагонал.

Рафа очаква на финала победителя от срещата Роджър Федерер – Новак Джокович. С достигането до тази фаза водачът в ранглистата си осигури 1000 точки за нея и 860 000 долара. Ако вземе и титлата, испанецът ще прибере чек за 1 630 000 долара, защото ще бъде шампион без загубен мач.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини