Сърбия взе Davis Cup за първи път



05-12-2010 00:00 | Станко Димов
Отборът на Сърбия спечели Davis Cup за първи път в историята си. Това стана факт, след като в „Београдска Арена” пред 16 000 зрители Виктор Троицки победи Микаел Льодра с 6:2, 6:2, 6:3 за малко повече от два часа игра. Така сърбите надиграха Франция с 3-2 успеха.По рано днес Новак Джокович спечели също в три сета срещу Гаел Монфис.

Още във втория гейм на мача левичарят от Франция стигна до две точки за пробив, но съперникът му успя да се измъкне. В следващия 24-годишният Троицки обаче получи шанс за брейк и го реализира с отличен минаващ удар. Сърбинът продължи отличното си представяне и след две поредни сбъркани волета на №23 в света Льодра направи втори пробив и дръпна с 4:1. Последва авторитетен сервис гейм на нула за тенисиста от Белград. В следващия Виктор стигна на два пъти до сетбол, но парижанинът се защити и най-сетне взе подаването си с ас. След тов а Троицки сервираше за спечелване на частта. Той достигна до нов сетбол и този път го реализира, след като ретура на Микаел излезе в аут. Сетът продължи 38 минути. В него Троицки игра на върха на възможностите си, докато Льодра направи поне дузина непредизвикани грешки от волета и ретури, което направи стила „сервис-мрежа” на 30-годишният играч абсолютно неефективен.

Преобразеният за кратко французин направи първия си пробив в мача за 2:0, след блестящ ретур. Веднага обаче Троицки го върна и играта на Льодра се разпадна окончателно. Сърбинът направи и втори брейк, за да излезе напред в резултата с 3:2. След маратонски седми гейм 30-ият в световната ранглиста Виктор изтръгна трети пробив за 5:2. Последва добър сервис гейм и вторият сет също е за домаките – пак с 6:2.

Вдъхновен от публиката Троицки започна и третия сет с пробив след двойна грешка на съперника. После успя да затвърди в дълъг гейм, в който отрази и точка за връщане на брейка. В петия гейм Виктор направи втори пробив и при 4:1 купата вече беше на по-малко от една ръка разстояние за Сърбия. Льодра обаче успя да събере последни сили и воля и върна единия брейк веднага. Троицки взе следващия си сервис гейм и резултатът стана 5:3. После стигна до 40:15 и реализира втория мачбол с убийствен ретур по диагонала.

Веднага след крайната точка съотборниците на Виктор, предвождани от Джокович, нахлуха на корта и го понесоха на ръце! Съперникът му пък седна на стола си облян в сълзи. Както обикновено в тениса триумфът и страданието бяха съвсем близо един до друг.

След края Ноле, Троицки, Янко Типсаревич и Ненад Зимонич се обръснаха гола глава, както бяха обещали, че ще направят, ако спечелят трофея.

Сърбия стана едва втория непоставен шампион в цялата история на турнира след съседите си от Хърватия, които триумфираха през 2005 година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини