Английски финал на световното



10-12-2010 00:00 | Станко Димов
Мечтата на поколения състезатели по скуош и фенове на играта от Англия най-сетне се сбъдна. Роден в страната състезател за първи път ще вземе титлата на световното първенство, което е с награден фонд 327 500 долара и се провежда в саудитския курортен град Ал Хобар. Турнирът е с 34-годишна история.

Това стана факт, след като за финалната среща се класираха двама англичани – водачът в схемата Ник Матю (на снимката в бяло)и шестият поставен Джеймс Уилстроп (на заден план). И двамата са от областта Йоркшир – Матю е от Шефилд, а Уилстроп – от Лийдс.

Ник детронира първенеца на планетата Амър Шабана от Египет, след като го победи с 11:6, 12:10, 12:10 за 59 минути игра. Във втората част британецът изоставаше с пет точки, но успя да изравни резултата и да вземе гейма в продължението. В третия имаше голяма гонитба в резултата и серия от равенства от 5:5 до 10:10. След това Матю стигна до мачбол и го реализира след дълго разиграване.

„Имах страхотен старт в първия гейм, но после Амър ме затруднявашу много с ударите си от форхенд. Стпахотно съм щастлив, че спечелих и за първи път съм на финал на световно”, заяви 30-годишният Ник.

27-годишният Уилстроп спечели в другия, чисто английски полуфинал, след като се наложи над левичаря Питър Баркър с 8:11, 14:12, 11:4, 11:8 за един час и 27 минути. Лондончанинът взе първия гейм и имаше точка за 2-0, но Джеймс успя да я спаси и оттук насетне нямаше проблеми в двубоя.

Матю и Уилстроп са играли 23 пъти в туринир под егидата ва PSA като водачът в схемата има 15 победи. За последно Уилстроп го победи през декември 2007 година на турнир в Шефилд. А последната им среща беше на финала на Игрите на общността в Индия , където отново спечели Ник.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини