Победата на Цеци над Винъс е №1 за 2010 г.



14-12-2010 00:00 | Станко Димов
През 2010 година в българския тенис се случиха някои интересни неща. Но гръмките успехи не бяха чак толкова много, за да не могат да бъдат подредени в класация. Читателите на racketi.com избраха най-значимата победа с наше участие през сезона.

Първото място с огромен аванс е за успеха на Цветана Пиронкова над Винъс Уилямс на четвъртфиналите на Wimbledon. На 29 юни пловдивчанката просто разгроми бившата номер едно и петкратна победителка от турнира в Лондон с 6:2, 6:3. Тази победа накара светът да заговори за българския тенис. Заслужено 78,9 процента от гласовете са за огромния успех на Цеци.

Втората позиция в анкетата сте присъдили на Елица Костова. Прогресиращата 20-годишна националка записа първия си успех над състезателка от Топ 100. На 20 ноември Костова победи на полуфинала в Уелингтън №42 в света Ярмила Грот с 6:3, 6:4. Това бе най-големият успех в нейната кариера до момента. За победата на Ели са гласували 8,8 процента от читателите.

Третото място си поделят с по 5,2 процента пак Пиронкова и Григор Димитров. 23-годишната ни първа ракета направи пробив на турнира във Варшава на клей, като тръгна от квалификациите и стигна четвъртфинал. Там тя се наложи над тенисистката от Топ 10 Елена Дементиева със 7:5, 4:6, 6:4.

Гришо пък успя да надиграе тенисист от челната петдесетица на света. На полуфиналите на чалънджъра в Орлеан Димитров надделя над №23 в класацията Микаел Льодра със 7:6(4), 3:6, 7:5.

Петата позиция е за успеха на Диа Евтимова срещу Татяна Малек в Страсбург. Хасковлийката записа първа победа в основна схема на турнир на WTA и първа над тенисистка от първите сто, като надигра 87-ата в света германка с 6:4, 7:5 на 18 май и се класира за осминафинала срещу Шарапова. За това събитие гласуваха 1,9 процента от анкетираните.

Нито един глас не получи трисетовата победа на Григор Димитров през март за Davis Cup срещу Бенжамен Балре. С нея България поведе на Монако с 3-1 в столичната зала „София”.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини