Надал и Возняцки световни шампиони



14-12-2010 00:00 | Станко Димов
Международната тенис федерация (ITF) обяви днес своите призьори за 2010 година. За световни шампиони бяха определени Рафаел Надал и Каролине Возняцки. Испанецът за втори път печели това отличие, докато за датчанката това е първа подобна награда. Победителите във всички категории ще получат своите призове на специална вечеря на 31 май 2011 година, по време на Roland Garros.

Рафа стана едва седмият тенисист в историята и вторият действащ (след Роджър Федерер), който успя да направи кариерен Голям шлем, след като спечели титлите от Париж, Лондон и Ню Йорк този сезон. „За мен е голяма чест за бъда определен за световен шампион на ITF. След трудната 2009-а, за мен беше невероятно да се завърна като номер едно в света и най-сетне да спечеля US Open. Целта ми е да подобрявам играта си непрестанно”, заяви 24-годишният левичар от Манакор.

Возняцки пък е четвъртата най-млада водачка в световната ранглиста след Мартина Хингис, Моника Селеш и Щефи Граф. Макар и само 20-годишна Каро е най-постиянната състезателка при дамите. Тя е първата световна шампионка в тениса от Дания, след като през 1999 година Кристиян Плес взе отличието при юношите.

При двойките близнаците Боб и Майк Брайън бяха избрани за първенци за седми път. При дамите пък Флавия Пенета от Италия и Хисела Дулко от Аржентина за първи път са шампионки.

Победителите от Младежките олимпийски игри Хуан Себастиян Гомес (Колумбия) и Дария Гаврилова (Русия) са световни номер едно съответно при юношите и девойките.

При състезателите с инвалидни колички холандката Естер Фергеер е световна шампионка в своята категория за безпрецедентния 11-и пореден път. При мъжете ITF определи за първенец Шинго Куниеда от Япония.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини