Пиронкова за пети път е най-добрата



16-12-2010 00:00 | Станко Димов
Цветана Пиронкова бе определена за пети пореден път за най-добра българска тенисистка от федерацията. Тя уважи церемонията по награждаването в столицата днес, въпреки обилния снеговалеж. Освен нея само още трима призьори се явиха лично – бащата и треньор на пловдивчанката Кирил Пиронков, Димитър Кузманов и изпълнителният директор на ТК Левски Димитър Войнов.

„Доволна съм от представянето си тази година. За 2011-а не си поставям конкретни цели, освен да подобря играта си. Например ще работя върху това да вкарвам по-голям процент на първи сервис, също така да бъда много по-постоянна в играта си, защото сега веднъж играя добре, след това по-лошо. Искам да избегна точно това и да се опитам да намеря едно стабилно ниво, което да поддържам. Иначе какво се промени – от тази година започнах да играя по-разнообразно, което може би беше в основата на успехите ми. Натрупах повече опит в турнирите на WTA, което също се отразява на представянето ми на корта във важните мачове”, заяви Цеци по време на награждаването.

Пиронкова потвърди новината на racketi.com, че ще играе само на един турнир преди Откритото първенство на Австралия – в Хобарт от 9 януари, където ще бъде четвърта поставена в схемата.

При мъжете Григор Димитров за трета поредна година бе избран от БФТ за най-добър тенисист на страната.

Кирил Пиронков, избран за наставник №1 на годината, лаконично заяви, че полуфиналът на Wimbledon няма да бъде повторен в следващите 80 години.

Димитър Кузманов получи трофея за млада надежда при мъжете. 17-годишният Мико, който стигна осминафинал на „Ориндж Боул” преди дни, заяви, че има точки, за да участва на Australian Open при юношите, но е предпочел да остане в Европа и да играе на турнир в Чехия през януари. Той ще участва по-активно в състезания и на ITF, за да подобрява ранкинга си при мъжете. Кузманов има амбициите да играе на Roland Garros в своята възрастова група.

За най-успешен клуб за 2010 година бе определен ТК Левски. „Сините” организираха най-големия турнир в България изобщо – „Алианц къп”, шампиони са в три възрастови групи отборно и дават редица национални състезатели. Идеята за определяне на клуб на годината е на Любомир Тодоров и списание „Тенис Клуб”, които през 2004 година след допитавне до медиите определиха пак ТК Левски за най-добър в България.

За най-добро медийно отразяване по критериите на федерацията наградите получиха Явор Геронтиев (в. „24 часа”) и Татяна Манова (в. „Телеграф”).

Млада надежда при жените е Виктория Томова. Най-прогресираща тенисистка е Елица Костова, която за една година изкачи повече от 140 места в ранглистата. При мъжете в тази категория печели Димитър Кутровски, който пък прескочи над 250 позиции.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини