Анакон: Роджър пак се радва на играта



29-12-2010 00:00 | Станко Димов
Треньорът на Роджър Федерер Пол Анакон изрази мнение, че за краткото време, в което работи с него, швейцарецът значително е подобрил своята игра. Американецът, който преди това е бил наставник на Пийт Сампрас и Тим Хенман, разказа за своите методи и взаимоотношения с рекордьора по титли от Големия шлем, както и какво го отличава от Сампрас. Да припомним, че Федерер нае 47-годишния Анакон на 28 август, след едномесечен изпитателен срок.

„Най-важното за мене преди да започнем работа беше да разбера, че с шефа на екипа на Роджър Северин Люти имаме обща тенис философия и сходни възгледи за играта. Трябваше да му даваме съвети в една насока, а не такива, които си противоречат. За да си успешен треньор, трябва преди всичко да умееш да намериш психологически подход. Всичко е индивидуално. Федерер, за разлика от Пийт, обича да възприема много нова информация и затова му я доставям”, разкрива Пол Анакон.

Американският наставник образно сравни своя клиент със състезател по голф. Според него 29-тодишният брюнет от Базел има в своя сак всички видове стикове и за треньора оставало само да го посъветва в дадена ситуация, кой от тях е най-добре да бъде използван. Федерер бил тенисистът с най-добра техника в света. Самият Анакон трябвало да отчита и промените, които е претърпяла играта в последното десетилетие, заради по-тежките топки и по-бавните настилки на кортовете.

„В заключителната част на сезона Роджър получаваше удоволствие и радост от тениса, без да си поставя задачата да печели на всяка цена. Той отлично разбира, че успешният край на 2010 г. е основата на новия сезон. Затова в Лондон успя да победи най-добрите тенисисти в света, прекрасно контролираше събитията във всеки мач и загуби само един сет. Всичко това беше резултат от правилните изводи, които направихме след получената информация. Затова въобще не си задавам въпроса, може ли Федерер отново да постигне отлични резултати. Сегашната ситуация ми напомня на тази с Пийт преди неговата победа на US Open през 2002 година. Аз не се притеснявах за предстоящия мач на Сампрас, а за това как да разпределя тренировъчния процес и да посоча приоритети. Ако си добър, успехът ще е с теб. В Дубай с Роджър ще отработим тактико-технически прийоми и още веднъж ще анализираме предишния сезон”, завърши Анакон пред Tennis chanel.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини