Надал загуби сет на нула, но оцеля



05-01-2011 00:00 | Станко Димов
Световният номер едно Рафаел Надал изживя доста тревоги преди да успее да се класира за четвъртфиналите на тенис турнир в катарската столица Доха от категорията „АТР 250”. Испанският левичар спечели по-малко геймове от своя съперник Лукаш Лацко (Словакия), но успя да се наложи със 7:6(3), 0:6, 6:3 за два часа и 18 минути игра.

Рафа не беше губил сет на нула от почти две години. За последно „му върза геврек” Анди Мъри на финала в Ротердам през февруари 2009 година.

Лацко, който в момента е №89 в ранглистата, започна смело мача и направи пробив за 2:1 гейма. Надал успя веднага да го върне. Повече никой не успя да постигне брейк и се стигна до тайбрек, в който носителят на девет титли от Големия шлем поведе с 4:0 точки и взе частта след един час игра.

Втория сет беше триумф на 23-годишния тенисист от Пиещани и пълен провал за испанеца. Лацко влизаше без страх в дълги разигравания от 10, 15, че и повече удари, сервираше мощно и търсеше линиите с мощни попадения. Три пробива и 6:0 за светлоокия словак за ужас на майката и приятелката на Рафа, които бяха на трибуните.

Решен на всичко Надал тръгна да си връща за позора и дръпна с 4:0 гейма. Лацко обаче не позволи трети пробив, а напротив – върна единия и после доведе нещата до 3:4. До края левичарят от Манакор не беше склонен на повече компромиси. При 5:4 и сервис на словака Рафа поведе с 40:0 и реализира още първия си мачбол.

За влизане на полуфинал Надал ще се изправи срещу петия в основната схема Ернест Гулбис. Латвиецът надигра квалификанта Антонио Веич от Хърватия с 6:3, 6:1. До момента Рафаел е спечелил и трите сблъсъка с Гулбис, но винаги е губил по един сет от него.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини