Димитров проби в схемата в Мелбърн



16-01-2011 00:00 | Станко Димов
Най-силният български тенисист Григор Димитров за първи път успя да преодолее квалификации на турнир от Големия шлем и ще играе в основната му схема „по заслуги”. Третият в схемата на пресявките на Откритото първенство на Австралия хасковлия надделя над непоставения холандски левичар Томас Схоорел с 6:7, 6:3, 6:1 след един час и 41 минути игра.

В първата част никой не успя да направи пробив и закономерно се стигна до тайбрек. В него Гришо излезе напред с 5:3 точки след минибрейк. Но двуметровият тенисист от Амстердам успя да спечели следващите четири разигравания, а с това и сета.

19-годишният Димитров нанесе своя удар с първия брейк в двубоя за 3:3 в следващата част. Това бе повратният момнт в двубоя, се оказа в последствие. След пробива Григор взе девет от финалните десет гейма в мача. Първата ракета на България, който е на рекордното за него 105-о място в световната ранглиста от днес, направи нов брейк на нула, за да изравни частите.

В заключителната юношеският шампион от Wimbledon и US Open направи още два брейка на ошашавения 21-годишен Схоорел и накрая сервира за мача на нула. Гришо приключи мача с девет аса и пет двойни грешки. Процентът на вкаран първи сервис остана обаче нисък – точно 50%.

За класирането си за основната схема на „Мелбърн Парк” Григор Димитров си осигури 35 точки за класацията на АТР. 25 от тях идват за преминаването на трите кръга на квалификациите. Така българинът отново е много близо до дебют в Топ 100.

За питомеца на Питър Макнамара това е четвърто участие в Шлема. Той има неуспешни квалификации на US Open през 2009 година и в Австралия през миналата. Единственият мач на Гришо в основна схема беше, когато получи „уайлд кард” за Wimbledon през същата 2009 г. Тогава в първия кръг той получи контузия в коляното и трябваше да се откаже срещу руснака Игор Куницин при 6:3, 0:6, 0:3.

Последният българин, играл основна схема на Australian Open, беше Орлин Станойчев през 2000 година. Тогана той отстъпи на Даниел Вацек от Чехия с 6-1, 6:7(4), 6:7(11), 2:6. През 1994 година пък в Мелбърн игра Милен Велев, който отстъпи на Матс Виландер от Швеция с 1:6, 6:4, 0:6, 0:6.

Днес ще бъде изтеглен жребият за квалификантите в схемата. Като най-опасни съперници на 188-сантиметровия талант се очертават №6 Томаш Бердих, Марин Чилич, Юрген Мелцер, Маркос Багдатис, Николас Алмагро, Ришар Гаске и Радек Щепанек.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини