Григор с четвърта победа в Австралия



17-01-2011 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Григор Димитров завоюва четвърта поредна победа на Откритото първенство на Австралия по тенис. В първия кръг на основната схема, тръгналият от квалификациите тийнейджър от Хасково прегази Андрей Голубьов (Казахстан) с 6:1, 6:4, 6:2 за един час и 33 минути игра.

Григор стана вторият български тенисист с победа в основна схема на турнир от Големия шлем, след Орлин Станойчев, който спечели в Париж през 2000 г.

Димитров не даде никакви шансове на 38-ия в света руснак с казахстански паспорт. Гришо даде възможности за пробив на опитния си съперник единствено във втория гейм на третата част, но удържа подаването си от 0:40. След това българинът взе пет от заключителните шест гейма в мача.

Лидерът на националния отбор постигна общо пет пробива в двубоя. Някаква равностойност имаше единствено до средата на втората част. Но тогава Григор постигна брейк в седмия гейм и сломи съпротивата на Голубьов.

Димитров завърши с два аса и две двойни грешки, 57 процента вкаран първи сервис и общо 96 спечелени точки срещу едва 61 на съперника. Следващият му съперник ще бъде №19 Станислас Вавринка от Швейцария. Той победи руснака Теймураз Габашвили със 7:6, 6:4, 6:4. Гришо не е играл до момента с 25-годишния олимпийски шампион на двойки Вавринка.Интересен щрих е, че наставник на швейцареца е бившия треньор на Димитров Петер Лундгрен.

Григор вече си осигури 70 точки за световната ранглиста, където в момента е на рекордното за него 105-о място, но след турнира със сигурност ще бъде сред първите 90 в класацията. При успех във втория кръг в „Мелбърн парк” Димитров ще стане първият български тенисист, достигал до шестнайсетина финалите в Големия шлем.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини