Нов рекорд при жените в Мелбърн



23-01-2011 00:00 | Станко Димов
Франческа Скиавоне и Светлана Кузнецова изиграха най-дългия двубой в историята на Откритото първенство на Австралия по тенис. Шестата в схемата италианка преодоля 23-ата поставена рускиня с 4:6, 6:1, 16:14 след четири часа и 44 минути като само третата част продължи точно три часа. Освен това стана ясно, че ще има нова победителка в Мелбърн, след като последната оцеляла шампионка Мария Шарапова отпадна.

Скиавоне стигна до пълен обрат срещу Кузнецова, след като загуби първия сет. В третия шампионката от Roland Garros трябваше да спаси цели шест мачбола. 30-годишната тенисистка от Милано направи решителния пробив за 15:14. След това рускинята отрази две точки за спечелване на двубоя, но при третата Франка затвори с форхенд уинър и се класира за първи път в кариерата си на четвъртфинал на Зеления континент.

Следващата й съперница е световната номер едно Каролине Возняцки от Дания.

Предишното върхово постижение в Австралия беше от миналата година, когато Барбора Захлавова-Стрицова и Регина Куликова играха с 14 минути по-кратко. Като брой геймове мачът на Скиавоне и Кузнецова е втори по бройка след рекорда от преди 15 години, когато Аранча Санчес и Чанда Рубин играха 48 гейма.

Шампионката от „Алианц къп” в София през 2006 година Андреа Петкович е най-изненадващата четвъртфиналистка на Australian Open. Родената в Тузла, но живееща в Германия тенисистка се справи убедително с №14 и победителка от Мелбърн през 2008-а Мария Шарапова с 6:2, 6:3 за 79 минути игра.

Петкович, която е №30 в схемата, направи само девет непредизвикани грешки. Нервната Маша не се справяше със своя първи сервис много успешно и записа пет двойни грешки при един ас. Във втората част 23-годишната Андреа поведе с 5:1 гейма и сервираше за мача, но точно тогава рускинята стигна до единствената си точка за пробив и я реализира. Германката приключи срещата при следващия си сервис гейм, за да запише най-доброто класиране в кариерата си в Големия шлем.

На четвъртфинала Петкович я очаква деветата поставена Ли На от Китай.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини