Украинец спря Сьодерлинг



24-01-2011 00:00 | Станко Димов
Украинският тенисист Александър Долгополов (на снимката), който е една №46 в световната ранглиста, се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. Той победи сенздацоинно четвъртия в схемата в Мелбърн Робин Сьодерлинг с 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2. До този момент шведът беше спечелил всичките си осем мача за годината без загубен сет.

Сьодерлинг унщожи съперника си в първия сет и изглеждаше, че ще запише нова лесна победа. Но след това неговият сервис и форхенд спряха да функционират и 22-годишният киевчанин се възползва отлично от това. Все пак скандинавецът докара нещата до пети сет, В него Долгополов направи само две непредизвикани грешки срещу 17 на съперника и постигна три пробива при един за Робин, който поведе за 1:0.

Като цяло украинецът завърши победния двубой с 50 уинъра (11 аса) и 23 грешки, докато статистиката на Сьодерлинг е 34 печеливши удари (6 аса) и 51 грешки (6 двойни).

Александър Долгополов, чието малко име в родината му се произнася Олександер, за първи път стига четвъртфинал при само четвъртото си участие в турнири от Големия шлем. Успехът срещу Робин беше неговият първи над тенисист от Топ 10. Той стана едва втория украинец стигнал тази фаза след Андрей Медведев, който загуби финала на Roland Garros през 1999 година.

„Играх спокойно, наслаждавах се на моя тенис. Не играх под напрежение и съм щастлив, че успях да спечеля. Робин не дава лесни точки”, заяви най-младият четвъртфиналист в Мелбърн.

Следващият съперник на Долгополов е миналогодишният финалист Анди Мъри. Шотландецът, който е №5 в схемата, изигра най-впечатляващият си мач в турнира и разгроми 11-ия Юрген Мелцер с 6:3, 6:1, 6:1 за час и 44 минути игра. 23-годишната британска надежда направи 30 печеливши удари, 11 от тях асове, при само 10 непредизвикани грешки.

Седмият в схемата Давид Ферер също е четвъртфиналист, след като надигра квалификанта Милош Раонич от Канаса с 4:6, 6:2,6:3, 6:4. Испанецът демонстрира класа и игра почти без грешка след загубата на първия сет. В края 20-годишният Раонич, който е роден в Черна гора, вече загуби свежест. За него това бе седми двубой на „Мелбърн Парк”.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини