Федерер унищожи Вавринка



25-01-2011 00:00 | Станко Димов
Роджър Федерер открадна шоуто в швейцарския четвъртфинал със Станислас Вавринка на Откритото първенство на Австралия. Очакваният дуел се превърна в моноспектакъл на рекордьора по титли от Големия шлем, който се наложи с 6:1, 6:3, 6:3 за един час и 47 минути игра срещу своя съперник, който преди това нямаше загубен сет в турнира. При дамите На Ли от Китай отново е на полуфинал.

Вторият в схемата Федерер не даде никакъв шанс на сънародника си в първия сет. Той проби за 2:0 гейма, а след това повтори упражнението срещу №19 в Мелбърн и негов съотборни на двойки за 5:1. Веднага след това Роджър затвори сета, въпреки че Вавринка успя да стигне до 40:40. Тази част приключи само за 29 минути като в нея Стан направи едва 17 точки при 30 на съперника.

Следващите два сета бяха малко по-равностойни. Във втория Станислас дори стигна до единствената си точка за пробив в мача при 3:2 гейма, но Маестрото от Базел я спаси с отличен форхенд по диагонала. Федерер удари за 4:3 с първия си брейк в частта, а после го потвърди в последния гейм. Третия сет започна с пробив на защитаващия титлата си четирикратен шампион от Australian Open за 2:0. До края на четвъртфинала той напълно контролираш събитията на корта и спечели при втория си мачбол, след като бекхенда на Вавринка излезе в аут.

В срещата Роджър Федерер приключи с 29 печеливши удари (5 аса) и 24 непредизвикани грешки. Той регистрира 77 процента вкарана първи сервис. Станислас записа 21 уинъра (един ас) и 30 грешки при едва 58% първо подаване. Така вторият сблъсък в Мелбърн на треньора на Вавринка Петер Лундгрен срещу бивш негов питомец завърши с неуспех. Във втория кръг бе победен Григор Димитров със 7:5, 6:3, 6:3.

„Играх много добре. Познаваме се отлично със Стан – тренираме и играем често с него. Той по-трудно се приспособи към условията, защото играеше досега главно вечерно време. Разнообразих играта си и ударите ми се получаваха. Смятам че Станислас изигра отличен турнир. Повишаването на темпото във втората седмица от моя страна се получава, благодарение на опита ми. Мачовете от първите един-два кръга са различни от четвъртфинал. Никога не се знае какво ще се случи в тези срещи. И Джокович, и Бердих се намират в страхотна форма. Миналата година загубих в Шлема и от двамата, така че ще трябва да се боря здраво за да стигна до финала”, заяви Роджър Федерер в интервю на „Род Лейвър Арина” пред Джим Къриър.

При дамите деветата в схемата На Ли се справи с Андреа Петкович от Германия с 6:2, 6:4 за час и 20 минути. Шампионката от „Алианц къп” през 2006 година и №30 в схемата Петкович и в двата сета повеждаше с пробив, но след това китайката вземаше инициативата и правеше пълен обрат. В първата от 1:2 На наниза пет поредни гейма. Във втората върна веднага брейка за 1:1 и постигна втори за 5:4, а после сервира безгрешно за мача.

За класиране на финала На Ли ще трябва да се справи и с победителката от двубоя между първата в схемата Каролине Возняцки и шестата Франческа Скиавоне.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Libema Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Хертогенбош, Холандия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €767,455

Official Website | Livescore
Турнир: Boss Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Щутгарт, Германия
Настилка: Тревна
Награден фонд: €812,235

Official Website | Livescore
Други новини