България пак на плейоф за оставане



04-02-2011 00:00 | Станко Димов
Отборът на България отстъпи с 1-2 победи в заключителния си двубой в Ейлат срещу състава на домакините от Израел в турнира от първа група на Евро-африканската зона на Fed Cup. Елица Костова, която е №209 в ранглистата, загуби от Юлия Глушко с 0:6, 2:6. След това и Цветана Пиронкова изпусна успеха срещу Шахар Пеер – 6:4, 4:6, 0:6.

Така за трета поредна година националките ще играят в плейоф за оставане в групата. Техен съперник в събота ще бъде съставът на Латвия.Те изпуснаха огромен шанс да оглавят своята група „Б”. При успех срещу Израел те щяха да са първи и да се борят за място в плейофите за влизане в Световна група ІІ.

Пиронкова започна с успех в своя сервис гейм. Същото направи и Пеер. Двете продължиха да печелят подаванията си до 5:4 за Цеци. Тогава българката нанесе своя удар, проби и взе първата част, след грешка на израелката на мрежата.

Първата ни ракета, която играеше пак с превръзка на дясната китка и на бедрата, поиска медицивнска помощ. След това дръпна с пробив и стигна до 3:1 гейма. Но оттук до края на мачаШахар Пеер успя да спечели 11 гейма срещу само един за българката.

В решителния сет израелката поведе с 3:0 с два брейка. Явно силите напуснаха Пиронкова и тя предаде частта, без да успее да вземе нито един гейм.

Преди това първият двубой не започна добре за Костова. Родената в Донецк Глушко проби за 2:0, а после затвърди. Подкрепяна мощно от публиката тенисистка на Израел продължи да мачка Елица, която допускаше доста грешки и се стигна до 5:0. След това №205 в света затвори сета на нула.

Българката прекъсна неприятната серия и проби за 1:0 във втората част. Но Юлия Глушко върна тутакси брейка след дълъг и оспорван гейм. В шестата игра Костова допусна нов пробив и при резултат 2:4 нещата не изглеждаха никак добре за България. След това израелката взе още два гейма и затвори мача.

Последен беше мачът на двойки, който бе важен единствено за статистиката. В него Магдалена Малеева и Диа Евтимова се наложиха над Валерия Патюк и Керен Шлома с 6:3, 6:4.

България за четвърти път от 2007 година ще играе двубой за оставане в първа група на Евро-африканската зона на Fed Cup. През 2007 година в Пловдив националките надиграха Литва. През 2009 година загубиха от Босна и Херцеговина, но по административен път запазиха мястото си в групата. Миналата година в Португалия пък спечелиха плейофа срещу домакините.

Добрата новина е, че съперникът в плейофа Латвия е без първата си ракета Анастасия Севастова. Така лидер на тима е Лига Декмейере, която е едва 613-а в световната ранглиста. Другите две в тима на капитана Дайга Юшка са Лина Лилейките (№1074 в класацията) и Ирина Кузмина (№1064).

В другия двубой за оставане се срещат Дания (с Каролине Возняцки ) и Гърция. Полуфиналите за класиране за плеойфи за влизане в Световна група ІІ са Холандия - Швейцария и Беларус - Полша.

Победител в групата „Б” е съставът на Полша, надиграл Люксембург с 2-1. В първата среща Магда Линет разгроми Ан Кремер с 6:1, 6:1. След това Агниешка Радванска разби Манди Минела с 6:2, 6:1. Люксембург завърши също като България с победа и две загуби, но спечели директния мач със селекцията на Дора Рангелова и е трети в групата.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини