Пиронкова победи в Дубай



15-02-2011 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Цветана Пиронкова записа успех срещу Екатерина Макарова от Русия на турнира на хард в Дубай (ОАЕ) от категорията „Премиер” с награден фонд 2 050 000 долара. Цветана спечели със 7:5, 6:3 гейма след един час и 35 минути игра. Така ня прекъсна негативната си серия от пет поредни загуби и записа втора победа за 2011 година на единично.

Пиронкова подаваше в първия гейм и въпреки че вкара само един първи сервис, успя да го спечели. Веднага след това Цеци проби подаването на 22-годишната московчанка. За съжаление Макарова тутакси върна брейка за 1:2. По същия сценарий пловдивчанката и руската левичарка си размениха по още един проби, след който българката водеше с 3:2. Националката ни записа и трети пробив, но и допусна веднага още един. В осмия гейм Пиронкова пропила две точки за нов брейк и рускинята изравни за 4:4. След това обаче Цветана спечели за първи път подаването си и принуди 41-ата в света съперничка да сервира за оставане в сета. При 6:5 българката си осигури поне тайбрек. В 12-ия гейм тя стигна до сетбол и веднага го реалицира. Първата част продължи точно 51 минути.

Цеци започна втория сет с успешен сервис гейм. Във втория 32-ата в ранглистата българка поведе с 40:15 и проби за 2:0. Вместо да увеличи аванса си тя обаче допусна рибрейк на Макарова. Гоненицата продължи – 3:1 с нов пробив за 23-годишната ни първа ракета. Пиронкова затвърди и вече имаше солиден аванс. Тя доведе нещата до 5:2 и тогава рускинята сервираше за оставане в срещата. Цветана сервираше за мача при 5:3. Тя достигна до мачбол при 40:30 и триумфира!

Пиронкова приключи мача с три аса и две двойни грешки. Тя вкара 60 процента от първия си сервис. За класирането за втория кръг Цеци взема 70 точки за класацията и 10 575 долара.

Следващата съперница на българката е отново рускиня. Това е Светлана Кузнецова, която е №16 в схемата на турнира. До момента Пиронкова има две загуби от два мача срещу тенисистката от Санкт Петербург, но последната им среща е била през 2008 година на Australian Open – 6:7, 2:6. В момента Кузнецова е №23 в световната ранглиста. В ОАЕ носителката на две титли от Големия шлем надигра квалификантката Нурия Ягостера-Вивес (Испания) с 6:4, 6:2.

В друг двубой в Дубай Анна Чакветадзе неочаквано победи шампионката от Патая Даниела Хантухова с 6:1, 6:3 за един час и половина игра. Така във втория кръг рускинята ще се срещне с №1 в схемата Каролине Возняцки. Датската тенисистка може да си върне лидерството в световната ранглиста, ако достигне поне полуфинал. Возняцки отстъпи първото място на Ким Клайстерс в понеделник.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини