България на четвъртфинал за първи път



17-02-2011 00:00 | Станко Димов
Бадминтонистите на България за първи път се класираха за четвъртфиналите на Европейското първенство за смесени отбори (мъже и жени), което се провежда в Амстерадм. В решителната среща за първото място в Група 7 националите ни надделяха с 3-2 победи над водача Украйна. Преди това нашите надиграха Финландия и Унгария и завършиха без загуба. В битка за медалите българите излизат срещу родоначалника на играта Англия, чийто тим е петкратен шампион.

Много важна от стратегическа гледна точка беше първата среща на смесени двойки. В нея №31 в света Стилиян Макарски и Дияна Димова (на снимката) играха с намиращите се на девет места пред тях Валери Атрашенков и Елена Прус и успяха да спечелят с 21:17, 14:21, 21:16 за 44 минути игра. След разменените първи два гейма, българите започнаха отлично третия. Те поведоха с 6:2 точки, а задължителната почивка дойде при 11:8 в тяхна полза. Макарски и Димова вдигнаха оборотите и след прецизна и самоотвержена игра дръпнаха с 19:13. При 20:15 те имаха пет мачпойнта и реализираха оке втория. Така България поведе с 1-0, а Стельо и Дида записаха първи успех срещу Атрашенков и Прус в последните четири срещи помежду им!

След това Красимир Янков отстъпи на намирашия се с близо 200 места в ранглистата преди него Дмитро Завадски с 14:21, 16:21 след 34 минути. Хасковлията, който е №255 в класацията на BWF, се противопостави успешно до 10:10 в първия гейм, но след това украинецът дръпна в резултата. Янков поведе и в началото на втория гейм, но в крайна сметка отстъпи и общият резултат в двубоя беше изравнен.

Линда Зечири представи България на сингъл при жените във втори пореден мач, вместо първата ракета Петя Неделчева. Левичарката, която е №30 в класацията, игра срещу 30-ата Лариса Грига и я победи с 21:12, 21:16 35 минути. Зечири започна уверено и на почивката имаше преднина от четири точки – 11:7. Софиянката продължи да трупа преднина и затвори гейма с 21:12 след 15 минути. Във втория Линда отново не даде шанс на украинката в началото и дръпна с 5:1. Грига обаче успя да изравни за 7:7. Все пак българката водеше с 11:9 на паузата. Тя натрупа пак аванс и стигна до 20:15, след което приключи мача при втората си възможност.

При мъжките двойки Стилиян Макарски и Красимир Янков излезнаха срещу Дмитро Завадски и Валери Атрашенков, но загубиха със 17:21, 13:21 за 22 минути на корта. Украинците водеха с 11:5 на почивката и спечелиха гейма. Във втория авансът им беше само четири точки при паузата, но после го увеличиха и взеха мача.

Женската двойка трябваше да реши кой отбор ще оглави класирането в групата. Петя Неделчева и Димитрия Попстойкова пометоха Ана Кобцева и Елена Прус с 21:16, 21:9 за 27 минути. Българките не дадоха шанс на съперничките и още на паузата водеха с 11:6 точки. Те поддържаха дистанция и затвориха при втория си геймпойнт първата част след 12 минути игра. Във втората Неделчева и Попстойкова постигнаха пълен синхрон, припомниха си няколкогодишното си партньорство на корта и заиграха като добре смазана машина. Отново почивката дойде при преднина от пет точки за българките. При 17:6 вече нямаше никакво съмнение, че Петя и Дима ще спечелят двубоя. Те триумфираха и с това донесоха и крайната победа на България!

До момента на шампионатите за смесени отбори имахме едно осмо място от Глазгоу през 2000 година, но при друг регламент. На миналото първенство, в Ливърпул през 2009 година, съставът ни бе втори в групата си. Класирането на четвъртфинал, означава минимум пето място в крайното класиране.

Следващият съперник на българите ще бъде съставът на Англия. Британците победиха Ирландия с 4-1 и спечелиха първото място в Група 3. Мачът е в петък от 20 часа наше време. В останалите четвъртфинали двойките са: Дания - Полша, Холандия - Русия и Франция - Германия.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини