Янкович: Трофеите от Шлема не ме интересуват



25-10-2010 12:57 | Станко Димов

Бившата номер 1 в света Йелена Янкович сподели, че основната цел пред нея е да показва последователност в изявите си, а не да печели титли от Големия шлем. Сръбкинята попадна в "Бялата група" за финалния "Мастърс" турнир, който започва утре в Доха. Ето какво каза още дългокраката Янкович.



- Йелена, как би оценила годината за теб?

- Винаги може да бъде по-добре, но в случая можеше да бъде и по-лошо. За четвърти сезон поред завършвам в Топ 10, което е сериозно постижение и показва, че съм последователна в изявите си.


Тази година започнах силно. Спечелих титлата в Индиън Уелс, след това играх финал в Рим и полуфинал на "Ролан Гарос". За жалост след Уимбълдън имах много здравословни проблеми, които ми пречеха да показвам всичко от себе си. Получих травма в гърба, а освен това имах и контузия на глезена. Немаше как да се подготвям нормално и да постигам добри резултати.


Както и да е. За четвърти сезон ще играя на заключителния турнир и според мен това е страхотен резултат. Играя от доста години и е нормално да съм имала както силни, така и слаби моменти. Важното за мен е просто да продължа напред и да мисля позитивно. Само така мога да продължа да се развивам.



- Все още не си спечелила титла от Шлема! Това ли е най-голямата ти цел от тук нататък?
- Ще дам всичко от себе си, за да спечеля някоя титла от Големия шлем през 2011-та година. В крайна сметка обаче светът няма да свърши, ако не спечеля. Щастилива съм от това, което имам и сега. Да, спечелването на трофей от Шлема е важно за мен като атлет, но няма да бъде на всяка цена. Ще положа колосални усилия да взема титла от Шлема, но в живота има доста по-важни неща от това.


- Каролин Вожняцки последва примера ти и оглави ранглистата без да е печелила титла от Шлема. Кое е по-важно - титлата или постоянството?
- И двете са важни. Всеки иска да спечели титла от Шлема и да стане номер 1 в света. Според мен обаче по-важно е да си номер 1, а не да печелиш всички турнири от Шлема.


Постоянството през годината показва и друго нещо - че си играч, който се справя на всякакъв вид настилка, а не на точно определен.


- Какви са ти плановете след сезона?
- Имам няколко седмици за почивка. За жалост ще се подложа на операция на лявото око, което ми създава проблем от известно време. След операцията ще прекарам няколко седмици със семейството ми. Вероятно ще отида някъде с гаджето ми, но определено не планувам да правя сериозни пътешествия. През декември пак се захващам за работа. Ще тренирам в продължение на часове всеки ден, за да бъда във форма за началото на сезона през 2011.



- Изготви ли програмата си за 2011? Да очакваме ли промени в щаба ти?
- Все още не съм направила графика си за следващия сезон, но той няма да е по-различен от сегашния. Ще подходя много сериозно с програмата, защото искам да се запазя от травми.

 

На 26 години съм, това не е много за един спортист, но все пак играя на високо ниво от доста години и трябва да пазя тялото си. Ще изготвя програмата си по разумен начин, без да предприемам излишни рискове.


Може би ще имам треньор в бъдеще, но засега ще се подготвям сама.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини