Спряха Неделчева под върха



12-03-2011 00:00 | Станко Димов
Петя Неделчева не успя да достигне до финала на турнира по бадминтон в Бирмингам от категорията Супер серии Премиер, с награден фонд 350 000 долара. Първата българка, стигнала до полуфинал на „Ол Инглънд” в 101-ото издание на най-престижното състезание в света, отстъпи в равностоен мач на Ерико Хиросе от Япония с 15:21, 20:22 след 42 минути игра.

Първият гейм започна равностойно, но след 3:3 точки 25-годишната азиатка взе аванс от три-четири точки и го задържа до техническата пауза, която дойде при резултат 11:7. След почивката 14-ата в световната ранглиста Петя започна офанзива и постигна пет поредни точки до 12:14. Хиросе обаче удържа на щурма и затвори гейма при 21:15 след 19 минути игра.

В следващата част след 7:7 пак японката взе преднина и почивката дойде при 11:9 в нейна полза. Неделчева намали пасива си до една точка, но след това 17-ата в света азиатка дръпна с 15:11. Петя не се отказа, въпреки проблемите с лявото ахилесово сухожилие, и изравни при 15:15 след добра серия. После старозагорката стигна до геймпойнт при 20:19, но не успя да го реализира. За съжаление след това Ерико Хиросе се добра до точка за спечелване на полуфинала и я спечели.

"На един крак - толкова. Левият глезен на Петя е зле. Нямаме лекар, тя се оправя само с характер. Късметът й изневери при 20:19 във втория гейм. Пропусна златен шанс", коментира от залата за racketi.com наставникът на българската прима Орлин Цветанов.

За представянето си на супертурнира в Англия Неделчева взема 7700 точки за ранглистата на BWF, което ще я изкачи по-нагоре от 14-ото място. Освен това 27-годишната българка заслужи и чек за 5075 долара. На двойки тя достигна четвъртфинал в Бирмингам.

Петя продължава да пише историята на българския бадминтон. Тя бе първата наша представителка в най-бързия спорт с медал от европейско първенство за жени в Манчестър миналата година, когато спечели сребро с Анастасия Руских. Неделчева стигна финал на двойки в Супер сериите в Париж през ноември. Освен това има четвъртфинали на Олимпиада (Атина 2004) и световно първенство.

Като куриоз трябва да се отбележи, че въпреки успехите си най-изявената ни бадминтонистка не е №1 у нас в своя спорт. Не, че някой я е изместил от позициията, просто БФБ в предишните две години не обяви (поне публично) класация, което е странно за олимпийски спорт.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини