Пробваха повторение и в скуоша



04-04-2011 00:00 | Станко Димов
През миналата седмица за първи път в скуоша беше изпробвана система за видеоповторения, подобна на тези в тениса и американския футбол. Това стана на турнира за мъже в Лондон от сериите „Интернешънъл 50”, спечелен от водача в ранглистата и световен шампион Ник Матю от Англия (в бяла фланелка).

Състезателите имаха право да поискат по веднъж в гейма преразглеждане на решението на съдиите чрез системата Television Match Official (TMO). При правилен апел, правото се запазва и можеше да се поиска пак намесата на техниката. Реферите разглеждат спорната ситуация от различни ъгли и отсъждат има ли основание за повтаряне на разиграването (т.нар. „лет”) заради пречене от страна на съперника или не, а също така дали топката е била добра.

Освен това повторенията се прожектираха на голяма видеостена над плексигласовия корт и зрителите също можеха да виждат ситуацията, а после разбираха решението от надпис на екрана.

„Мисля, че системата работи добре. По едно обжалване на гейм и едно допълнително при стигане до продължения ми се струва правилното решение. Така се спират разправиите между играчите и съдиите и се помага на зрителите да се почувстват част от мача”, коментира Вик Матю, който завоюва в Лондон 20-ата си титла.

Очаква се видеоповторението да бъде въведено за всички турнири, които имат телевизионно покритие, заяви изпълнителният директор на Професионалната скуош асоциация при мъжете (PSA) Алекс Гъф.



 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини