Димитров на осминафинал в Прага



04-05-2011 00:00 | Станко Димов
Вторият в схемата на чалънджъра в Прага на клей (85 000 евро) Григор Димитров записа трудна победа на старта. Първата ракета на България преодоля Стефан Робер от Франция с 6:1, 3:6, 6:3 за един час и 46 минути игра на централния корт.

В първия гейм Димитров сервираше и му се наложи да спаси цели четири възможности за пробив на 30-годишния французин, преди да успее да спечели подаването си. 66-ият в света хасковлия взе нещата в свои ръце в четвъртия гейм. Той поведе с 40:15 и реализира още първия си брейк бол за 3:1. Последва затвърждаване и ас №1 за българина в мача. Подобно на опитен боксьор Гришо реши да довърши зашеметения си съперник. Той направи нов пробив срещу Робер и при 5:1 застана на крайната линия, за да сервира за сета. Няколко мига невнимание и Димитров отстъпваше с 0:40 след две двойни грешки. Той се концентрира тутакси и отрази трите заплахи за пробив. После спаси още една, преди да достигне до сетбол, който реализира, за да затвори частта след точно половин час игра.

Стефан Робер стигна до пробив при десетата си възможност в двубоя и поведе във втория сет с 3:1 гейма. Веднага след това първата ни ракета стигна до точка за връщане на брейка, но опитният му опонент се измъкна и после спечели подаването си. Осмият гейм продължи повече от 10 минути и в него Григор отрази четири сетбола на французина, преди да го спечели и да намали на 3:5. След това Робер сервираше за изравняване на частите. След танталови мъки №152 в световната ранглиста най-сетне съумя да го направи при общо осмата си възможност като преди това Димитров пропиля нова точка за връщане на пробива.

Гришо започна устремно решителния сет и поведе с 3:0, след пробив във втория гейм. Българинът повтори упражнението за 5:1, след което застана на крайната линия, за да приключи срещата в своя полза. Но след четвъртата двойна грешка на Димитров Робер направи пробив. При 5:3 националът ни отново сервираше за победата. Той поведе с 40:15 и триумфира при втория мачбол.

Четвъртфиналистът от Мюнхен постигна три аса в мача, но след първия сет процентът на вкаран първи сервис спадна и завърши с 57%. Той направи общо четири брейка и отрази 14 от 16 възможности за пробив.

За достигането си до осминафинал Григор получава осем точки за световната ранглиста и 1460 евро от наградния фонд на чалънджъра. Следващият съперник на хасковлията е квалификантът от Германия Денис Бльомке. Той е едва №338 в класацията на АТР, но успя да преодолее в първия кръг Уладзимир Игнатик от Беларус с 6:7(2), 6:2, 6:2. Бльомке е на 21 години и играе с дясна ръка.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини