Наказанието да си №1 на Roland Garros



21-05-2011 00:00 | Станко Димов
Срещите от основната схема на втория за годината турнир от Големия шлем Roland Garros започват в неделя. Реших вместо да превеждам или преписвам мнения на мастити е не чак толкова специалисти за Откритото първенство на Франция, да се опитам да изложа своята прогноза какво ще се случи в Париж през следващите две седмици.

Когато се видят имената на победителите в състезанието, се набива на очи странният факт, че поставените под номер едно и при мъжете, и при жените, изключително рядко успяват да вдигнат купата. Съдете сами. Хегемонът Рафаел Надал завоюва първия си трофей на Roland Garros като №4 през 2005 година и беше втори в схемата при останалите си четири титли. Когато Роджър Федерер направи заветния кариерен Голям шлем през 2009 година, той беше №2, а Рафа беше водач и приключи на осминафиналите.

Ако трябва да обобщя – в последните две десетилетия само двама водачи в основната схема са вдигали купата на централния корт. Това са Джим Къриър през 1992-а и Густаво Кюртен през 2001 година.

При дамите положението е подобно. От 1995 година едва две тенисистки, поставени под №1, са печелили Откритото първенство на Франция. Това са Щефи Граф през 1996-а и Жюстин Енен през 2007 година. А миналогодишната шампионка Франческа Скиавони беше едва 17-а в схемата – най-ниската позиция, от която някоя е печелила купата в Париж в Оупън ерата.

Така че въпросът е: фаворити ли са Надал и Возняцки на Roland Garros 2011? nadal За Рафа би било несериозно да се поставят под съмнение уменията му на клей корт. Да, испанският левичар бе победен цели четири пъти тази година от Новак Джокович. Последните два пердаха в Мадрид и Рим бяха точно на червено. Но освен Ноле тази година само още двама – и то през януари на хард, са побеждавали носителя на девет титли от Шлема. Това са Николай Давиденко в Доха и Давид Ферер в Мелбърн.

Така че, ако по някаква причина Джокович не стигне до финала на 5 юни, Рафа е с огромни шансове да защити титлата си и да изравни Бьорн Борг по брой купи от Париж. Стига някой жаден за успехи тенисист да не го спре преди това. В половината на шампиона от Манакор са Робин Сьодерлинг, който нанесе единствената му загуба в този турнир от Шлема, и игра финали в последните две издания. Освен това тук е и изглеждащият все по-добре на клей Анди Мъри.

Серията на Ноле е респектираща. Той идва в Париж са амбицията да си тръгне като световен номер едно. Това би станало, ако стигне до финала, при положение, че Надал стане шампион. Или ако испанецът не успее да вземе шеста титла, то белградчанинът, който на 22 май навършва 24 години, ще оглави класацията дори при загуба в първи кръг.

39-те поредни победи на Джокович впечатляват. Но означават и натрупана умора. А спечелването на турнир от Шлема изисква свежест и сили за двуседмична битка. Ноле успя на Australian Open през януари, без да изиграе нито един подгряващ турнир. А сега, в Рим, се видя на моменти, че показва признаци на изтощение. Той имаше една седмица да си почине, което увеличава шансовете му за титла. Но при сърбинът често странични фактори пречат на успеха – леки контузии, стомашни проблеми, дори контактни лещи, както беше при загубата от Надал миналия ноември в Лондон. За първи път Новак е сочен за фаворит за титлата, а това го натоварва допълнително и амбицира съперниците му. По пътя към финала Джокович ще срещне доста класни тенисисти. Като се започне с първия му съперник – прогресиращия холандец Тимо де Бакер, мине се през Хуан Мартин дел Потро, Томаш Бердих и се стигне до еветуален сблъсък с Роджър Федерер или Давид Ферер на полуфинал.

За първи път от години никой не дава май сериозни шансове на рекордьора по титли Федерер. Швейцарският ас наистина изглежда като уморен кон и не впечатлява този сезон с резултати и желание за игра. Но винаги в турнирите от Шлема Роджър се преобразява и се представя по различен начин, в сравнение с всички други състезания. А от 2005 година насам в Париж освен Надал, единственият, който е побеждавал бащата на близначки е Сьодерлинг миналата пролет.

При дамите фаворитките за титлата са много, твърде много. Първите три в ранглистата Возняцки, Клайстерс и Звонарьова не се славят като супер специалистки на клей. А това подхранва амбициите на другите сериозно.

vozniacki Датчанката демонстрира добра форма преди Roland Garros. Тя няма титла на червен клей в Европа (до 20 май), но записа 11 победи на тази настилка, преди днешния финал в Брюксел. За една година Каро показа голямо израстване и узряване. Но придвижването й по корта (без характерното приплъзване), липсата на сигурни завършващи удари и натрупаната умора от 11 изиграни турнира за годината, правят парижката мисия на скандинавката от полски произход трудна. Но не и невъзможна. В един мач тя може да наложи волята си над всяка една тенисистка в Тура. Просто трябва да го направи седем пъти, за да вдигне първата си купа от Големия шлем.

Ким Клайстерс лекува дълго време различни контузии и болежки. Би било цяло чудо да спечели във Франция, без да е изиграла нито един турнирен мач на клей. Но пък белгийката идва свежа и гладна за победи. Вера Звонарьова с новия си треньор не показва никакво подобрение и трудно би стигнала до финала. Тя е в четвъртината на схемата, където са още опитните и умели на клей Скиавоне и Янкович, срещу които за момента не изглежда да има предимство. Франческа няма да успее да защити титлата си. Не защото няма нужните качества, а защото не изскача от нищото, както през 2010-а, а е в ролята на фаворитка и всяка ще се опита да се докаже срещу нея. Но със сигурност сърцатата италианка ще остави следа в турнира и няма да се даде без бой.

Мария Шарапова ще се опита да направи кариерен Голям шлем. За него й е необходим триумф в Париж. В Рим рускинята показа, че може да печели и на клей голям турнир. Но и при нея придвижването без приплъзване и недостатъчно богатия технически арсенал са минуси, които трябва да отстрани, за да има шанс да успее.

С големи амбиции пристигат на Roland Garros състезателките от новата вълна, които жадуват да превземат върха. Те са предвождани от Виктория Азаренка. Тук са още Андреа Петкович, Петра Квитова и дори Юлия Гьоргес. Но те ми се струват неподготвени за двуседмичен маратон, в който трябва да не нарушаваш концентрацията си нито за момент.

Както е известно, прогнозите биват два вида. Такива, които се сбъдват и такива, които се провалят. След половин месец всички въпроси в този анализ ще са получили своя отговор. По-важното е да се насладим на един безоблачен (във всяко отношение) Rolаnd Garros с качествени и запомнящи се мачове, с български успехи и впечатляващи шампиони.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини