Надал изравни Борг в Париж



05-06-2011 00:00 | Станко Димов
Рафаел Надал изравни големия Бьорн Борг по титли на Roland Garros. За шестото си отличие в Париж и десето от Големия шлем водачът в схемата преодоля Роджър Федерер със 7:5, 7:6(3), 5:7, 6:1 за три часа и 40 минути игра на корт „Филип Шатрие”. Така швейцарецът направи втори подарък на испанския левичар в рамките на три дни. След като елиминира Джокович, загубата му днес означаваше, че Рафа продължава да бъде водач в световната ранглиста поне до края на Wimbledon.

Първата част може да бъде разделена условно на две. В първата половина Федерер доминираше, Надал грешеше. Швейцарецът проби за 2:0 гейма, а при 5:2 имаше сетбол, при който късата му топка се приземи на милиметър в аут. От този момент инициативата премина при испанеца, който престана да греши, върна брейка, направи още един, благодарение на липсата на първи сервис у съперника, и спечели частта след 62 минути игра.

Рафа продължи доминацията си и дръпна с 2:0. Най-сетне съперникът му прекъсна серията от седем загубени гейма с успех при свое подаване. Забелязаха се някакво пробуждане в бащата на близначки в петия гейм, когато отрази три нови точки за пробив и спаси гейма за 2:3 с два аса и два уинъра. Фед Екс успя да върне брейка при 4:4, когато реализира третата си възможност в гейма. Веднага след това обаче сервира резконцентриран и левичарят от Манакор направи нов брейк. После Надал сервираше за сета и стигна до точка за спечелването му, която Федерер спаси. И при 40:40 съдията Паскал Мариа спря срещата заради силния дъжд. След десетина минути играта бе подновена. Роджър отрази втори сетбол, а след това върна пробива след удар на Рафа с рамката на ракетата. Стигна се до тайбрек. В него испанецът поведе с 4:0, а смяната на полетата дойде при 4:2 точки. После стигна до 6:2 и реализира втория сетбол с форхенд по диагонала.

Петкратният шампион пръв проби в третата част. Той го направи за 4:2 на нула. В следващия малко очаквано Федерер върна брейка, също на нула. В 11-ия гейм носителят на 16 титли от Шлема проби отново и при 6:5 сервираше за спечелване на сета и го направи на 15.

Оше в първия гейм на следващата част Рафа отрази три точки за пробив. Надал стигна на свой ред до три брейкбола в четвъртия и реализира още първия за 3:1. И в това всъщност беше голямата разлика между двамата титани. Последва нов брейк за Рафа и при 5:1 той сервираше за титлата. Записа четири поредни точки и триумфира заслужено.

Испанецът приключи с 27 непредизвикани грешки при 41 печеливши удари. За сравнение Федерер допусна 55 грешки срещу 64 уинъра (11 аса).За титлата Надал получи и чек за 1,2 милиона евро.

„Много труден беше турнирът за мен. Сбъднах мечтата си и съм много доволен. Поздравления за Роджър, той беше достоен съперник” заяви Рафа след успеха.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини