Четирима посягат към титлата на Wimbledon



16-06-2011 00:00 | Станко Димов
Шампионът от Откритото първенство на Великобритания Рафаел Надал и тримата други водещи тенисисти се очаква да успеят на Wimbledon, въпреки че се борят с дребни здравословни проблеми в момента. Това предрича в анализа си за започващия в понеделник в Лондон турнир от Големия шлем агенция Reuters.

Световният номер едно Надал не е губил мач на тревните кортове на All England Club от финала през 2007 година. Той разкъса аурата на непобедимост на шесткратния победител Роджър Федерер.

Но следващата седмица за първи път испанецът наистина ще пристигне в югозападен Лондон да защитава титлата си. Нещо което пропусна заради контузия през 2009 година.

Умореният му вид при загубата от Жо-Вилфред Цонга на „Куинс клъб” показа, че спечелването на шестата му купа в Париж го е изцедило напълно. Затова той се върна в родната Майорка, за да презареди батериите с голф и риболов.

Третият поставен Федерер, победен от Надал на финала на Roland Garros този месец, пропусна турнира в Хале, заради проблеми в слабините. Вторият в света Новак Джокович пък не участва в „Куинс клъб” заради възпаление на сухожилие в коляното.

Четвъртият в схемата на Wimbledon Анди Мъри триумфира в Лондон в понеделник, след като се пребори с проблеми с глезена, но въпреки няколкото накуцвания, не може да бъде пропуснат в квартета.

„Трябва да започните с първите четирима – така отговори Брад Гилбърт, бивш тенисист от Топ 10 и треньор на Агаси и Мъри, попитан кой ще вдигне купата на 2 юли. – Те се отличават от останалите. Имам предвид, че Рафа играе невероятно, Роджър държи рекорда, Джокович е в страхотна форма тази година, а Мъри току-що победи в „Куинс”. Има момчета, които могат да направят някоя и друга изненада, но със сигурност турнирът ще бъде спечелен от един от тези четирима играчи”.

Надал и Федерер са взели всички титли на Wimbledon от 2003 година насам и са играли три финала един срещу друг. Един от тях беше епичният през 2008-а, когато Рафа спечели буквално в здрача. За първи път, след като техният дуел за доминация започна швейцарецът не е сред първите двама поставени.

Надал ще дойде в Лондон не само, за да защити титлата си, но и за да опази първото си място в световната ранглиста, което запази в Париж благодарение на Федерер, която спря Новак на полуфинала, а после загуби финала.

Роджър Федерер, чийто елегантен тенис в Лондон беше като дълбок контраст с мощта на издутите мускула на Надал, си е поставил за цел да докаже, че на 29 години все още има да напише няколко златни глави в своята кариера.

Тук е и Мъри. Най-добрият британски играч в последно време, който редува несполучливи представяния с големи успехи. От него местните любители очакват много, което го затормозява допълнително. Британец не е печелил титлата на сингъл Wimbledon на вече 75 години.

Шведът Робин Сьодерлинг и трикратният финалист в Лондон Анди Родик може да блеснат и да вдъхновят феновете. Очаква се силно представяне и от акробатичният Цонга и миналогодишният финалист Бердих. Но както доказаха още на Roland Garros, когато окупраха местата на полуфинала, Надал, Джокович, Федерер и Мъри са с класа над останалите.


 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини