Историческа победа на Гришо на Wimbledon



22-06-2011 00:00 | Станко Димов
Първата ракета на България Григор Димитров спечели в доиграването на отложения от вторник двубой с германския квалификант Седрик-Марсел Щебе на старта на Wimbledon. Юношеският шампион в турнира от 2008 година се наложи със 7:5, 7:5, 7:6(5).Мачът бе спрян при 3:3 в третия сет, заради спусналия се мрак над Лондон.

Така 20-годишният хасковлия стана първият български тенисист в историята с победа в основната схема на Откритото първенство на Великобритания в 125-ото му издание.

Германецът, който е №208 в ранглистата, спечели първия гейм след възобновяването на мача. След това и Гришо взе подаването си. Никой не сбърка, когато сервираше и закономерно се стигна до тайбрек. В него размяната на полетата дойде при 3:3 точки. При 6:5 българинът стигна до мачбол при начален удар на Щебе и го реализира.

За успеха си Димитров взема 45 точки за световната ранглиста, където е на рекордното за него и страната ни 62-о място сега, както и 20 125 британски лири от наградния фонд на състезанието в „Ол Инглънд клъб”.

Следващият съперник на Григор е доста по-опасен. Това е №12 в схемата Жо-Вилфред Цонга. Французинът е играл веднъж с българския си опонент. През февруари на турнира в зала в Ротрдам хасковлията отстъпи с 4:6, 4:6 в първия кръг. Двамата ще играят в четвъртък на телевизионния корт №1 във втори мач от програмата - след срещата Джокович - Андерсън.

На корт №10 Димитров и Дмитри Турсунов от Русия трябваше да играят днес мача си на двойки срещу Александър Долгополов (Украйна) и Ксавие Малис (Швейцария). По-късно двубоят беше свален от програмата и пренасрочен за четвъртък.

Припомням, че Григор дебютира в Големия шлем при мъжете точно в Лондон през 2009 г. Тогава българинът се контузи в първия кръг на схемата срещу Игор Куницин от Русия и трябваше да се откаже при 6:3, 0:6, 0:3 заради травмата в коляното.

Другият наш тенисист, играл в основната схема в някое от 125-те издания на Wimbledon, е Орлин Станойчев. През 1997 година Орлин загуби на старта от Джон ван Лотум (Холандия) с 6:3, 6:2, 3:6, 1:6, 3:6. Две години по-късно софиянецът отстъпи драматично на австралиеца Тод Уудбридж с 3:6, 7:6(4), 4:6, 7:6(5), 8:10.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини