Федерер: Трябва да съм №1, останалото е без значение



19-10-2010 21:51 | Николай Драгиев

Роджър Федерер обяви намерението си отново да атакува първото място в световната ранглиста, което в момента е окупирано от Рафаел Надал.

Швейцарецът загуби тази си позиция през юли, а освен това дори и за кратки периоди се озова и на трето място. Това не му се бе случвало от ноември 2003 г. След финала си на "Шанхай Мастърс" обаче той отново се върна като втори в света.

За 16-кратния носител на титли от Големия Шлем обаче няма никакво значение всяка друга позиция, освен тази на лидер.

"Няма никакво значение дали съм втори, трети или четвърти. За мен ситуацията е следната: или съм първи, или останалите места не ме интересуват. След като си бил на върха толкова дълго време, отлично познаваш това страхотно усещане. В сегашната ситуация е пределно ясно, че искам да си върна позицията на номер 1."

Федерер разкрива и от къде черпи мотивация да продължава да играе.

"Независимо дали тренирам, дали съм на турнир или върша нещо свързано с тениса, хората винаги ме поздравяват, искат автограф и снимка. Това ме кара да продължавам. Ако обаче ме сложите на малък корт, без зрители, то тогава наистина няма да имам мотивация," признава ФедЕкспрес.

За разлика от предишни години, в момента Федерер има положителна серия от срещи единствено срещу Новак Джокович от състезателите в топ 4. Той има 14 загуби от 23 мача срещу Надал и 8 поражения в 13 срещи с Анди Мъри.

"Може би преди аз имах положителен рекорд срещу всички. Спомням си в един период победих 24 пъти поред играчи от топ 10. Трудно е да поддържаш подобни серии, а още по-сложно е, когато непрекъснато искат от мен да ги повтарям."

Въпреки многото загуби, които претърпя във важни периоди от годината, Федерер признава че е доволен от нивото си на представяне след Уимбълдън.

"Действително загубих доста мачове, в които можех да предотвратя загубата. Ще се опитам за в бъдеще да направя така, че да намаля тези загуби до минимум. Дано успея."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини