Подписаха за Турнира на шампионките



29-07-2011 00:00 | Станко Димов
Главният изпълнителен директор на WTA и председател на Борда на директорите на асоциацията Стейси Аластър и президентът на БФТенис Стефан Цветков подписаха официално договора, според който България ще бъде домакин на турнира на шампионките на WTA от 2012 година за период от три години. На подписването присъстваха министър-председателят на България Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и най-добрата българска състезателка Цветана Пиронкова.

"Това е едно от най-големите събития в света на тениса. Искам да благодаря на премиера и на всички свързани с построяването на тази чудесна зала. Това е едно съоръжение, с което сме горди и което доста улесни нашата кандидатура. Надяваме се да направим тази проява много успешна в световен мащаб", заяви Стефан Цветков.

"Развълнувана съм да съм тук в София, и в тази зала от световна класа. Много е трудно да се влезе в календара на WTA. Когато говорих с Пиронкова тя изрази своята изненада и възкликна, че дори не може да повярва, че България е домакин на това събитие. Когато разгледахме кандидатурата на София и имайки предвид подкрепата на премиера и на правителството, това фантастично съоръжение, ние знаехме, че това е мястото, на което ще се проведе турнира. тази проява освен, че предлага високо ниво на тенис и ще е добра реклама за България, ще бъде мотивираща за едни бъдещи шампиони като Цветана Пиронкова. WTA ще бъде един бъдещ партньор на България", каза Стейси Аластър.

"Парите са осигурени за тези три години. Надявам се това да е само началото и оттук-нататък България да стане едно от основните средища на този спорт, не само при жените, където имаме постижения в миналото и в настоящето, а съм убеден, че с това съоръжение и при мъжете ще постигнем успехи", каза вицепремиерът Симеон Дянков. "Голяма чест е да сте тук сред нас", обърна се премиерът Бойко Борисов към Стейси Аластър.

"В условията на финансова криза ние виждате, че инвестирахме в съоръжения, които първо с времето ще се изплатят и второ дават възможност на българските спортисти да се изявяват. Днес е времето на Григор Димитров и Цветана Пиронкова, но всички наши звезди трябва да печелят титли и медали. Така че ние като държава сме били длъжни много отдавна да имаме такава зала. За радост в събота официално я откриваме, а виждате, че вече тя се използва по предназначение. В събота играят волейболистите тук, много скоро ще ви дадем дата за един бенефис, а най-добрите баскетболисти на Балканите, в тази зала в края на декември има мотокрос, през август има Световна купа по художествена гимнастика. Това е принципът - държави, които инвестират в спорт, в съоръжения винаги биват толерирани от различните международни федерации, защото те много добре знаят, че и в Канада да правиш зала трябват пари от бюджета, а те се вадят трудно. Така, че когато едно правителство е имало куража да го направи съответно това бива толерирано. С удоволствие ще дойдем догодина да гледаме финалите", каза още Бойко Борисов.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини