Бердих продължава, Джокович отпадна



26-11-2011 00:00 | Станко Димов
Свидетели сме на един от най-странните заключителни турнири при тенисистите. Първите трима в световната ранглиста – Новак Джокович, Рафаел Надал и Анди Мъри, отпаднаха още в груповата фаза в Лондон.

Снощи Ноле отстъпи на своя сънародник и приятел Янко Типсаревич с 6:3, 3:6, 3:6 и се надяваше в последния мач от група „А” вече класиралият се Давид Ферер да победи Томаш Бердих, за да може световният номер едно да се класира на полуфинал.

Чехът обаче имаше своя версия по случая и се наложи в оспорван двубой с 3:6, 7:5, 6:1, за да продължи напред като победител в групата. Бердих записа първи успех срещу испанския си съперник от повече от шест години.

„Повратният момент в мача беше само един – когато стигнах до сетпойнт във втората част, защото преди това непрестанно изоставах в резултата. Когато взех сета, това ми даде огромно самочувствие и енергия. Започнах да се чувствам страхотно на корта и заиграх освободено”, разказа Бердих след срещата.

На полуфиналите днес Роджър Федерер излиза срещу Давид Ферер в първия сблъсък, а след това играят Томаш Бердих и Жо-Вилфред Цонга. Чехът и франзуцинът са играли само веднъж в мач от АТР – това лято в Шанхай, когато спечели Бердих.

Петкратният шампион Федерер едва ли можеше да си избере по-удобен съперник. Швейцарският ас е спечелил всички 11 мача срещу тенисиста от Валенсия. За последно двамата играха пак в „О2 Арина”. В груповата фаза на мастърса миналия ноември Роджър се наложи с 6:1, 6:4. Двамата играха на финала на заключителния турнир на АТР през 2007 година в Шанхай, когато рекордьорът по титли от Големия шлем се наложи с 6:2, 6:3, 6:2. До момента Ферер е взел само един сет срещу именития си съперник – на клей в Хамбург през 2007 година.

Победа на Роджър Федерер ще означава няколко неща. Първо, той ще се завърне на третото място в световната ранглиста, като измести Мъри. Второ, ще бъде само на един от успех от рекордната шеста титла от мастърси. И трето, ще стане едва петият тенисист със 100 финала в Опън ерата.

Топ 5 на тенисистите с най-много финали
Джими Конърс – 163 (109-54)
Иван Лендъл – 146 (94-52)
Джон Макенроу – 108 (77-31)
Гийрмо Виляс – 104 (62-42)
РОДЖЪР ФЕДЕРЕР – 99 (69-30).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Други новини