Ким спаси 4 мачбола и взе повторението на финала



22-01-2012 00:00 | Станко Димов
В най-драматичния двубой от тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия, който бе и повторение на финала от 2011 г., шампионката Ким Клайстерс надигра №5 Ли На от Китай с 4:6, 7:6(6), 6:4 след повече от два часа игра при 30 градуса по Целзий. Белгийката отрази четири мачбола в тайбрека, преди да направи обрата и да се класира на четвъртфинал. Там я очаква световната номер едно Каролине Возняцки.

Азиатката нанесе удар, като направи последния пробив в първия сет за 5:4, а след това затвори частта. В средата й Ким получи контузия в глезена, но продължи след намеса. Във втората На поведе с 3:1 гейма, но белгийката изравни при 3:3. Стигна се до тайбрек. В него китайката поведе с 6:2 точки и изглеждаше, че всичко е свършило. Но Клайстерс спаси и четирите мачбола и след спечелени шест поредни точки изравни сетовете.

В заключителния На Ли изглеждеше рухнала и за четвърт час Ким дръпна с 4:0 гейма. От петия гейм обаче тенисистката от Ухан се съвзе, върна единия пробив и доведе нещата до 4:5. Тогава обаче шампионката сервира отново за място в следващия кръг. Този път Клайстерс стигна до мачбол и го реализира след форхенд в мрежата на китайката.

„Не мога да повярвам, че спечелих. Знаех, че ще бъде труден мач. Победих без дори да играя най-добрия си тенис. След контузията помислих, че може би е добре да се откажа, но реших, че не трябва да го правя в последния ми Australian Open и се получи”, заяви Ким Клайстерс в интервюто на корта.

В следващата фаза белгийката очаква Каролине Возняцки. Датчанката се наложи над 13-ата в схемата Йелена Янкович с 6:0, 7:5 и запази шансове да защити първото си място в ранглистата.

Световната номер едно взе първия сет на нула, явно получила важна информация от своя треньор Рикардо Санчес, който преди това беше в щаба на белградчанката. Каро проби за 2:1 във втория сет, а след това стигна и до 4:1 след две двойни грешки на Янкович в гейма. После Йелена върна единия брейк, е в осмия гейм тя поведе с 40:0 при сервис на датчанката. Возняцки обаче ги отрази и взе маратонската игра.

При 5:4 Каролине сервираше за победата. Тя стигна до мачбол, но сръбкинята го отрази и успя да пробие. Скандинавката от полски произход не се стресна и веднага спечели подаването на Янкович, за да сервира отново за място в следващата фаза. Тя поведе с 40:15 и ликува още при първата възможност след бекхенд в аут на съперницата.

Първа за четвъртфиналите се класира Виктория Азаренка. Третата в схемата тенисистка от Беларус надигра Ивета Бенешова с 6:2, 6:2 за час и 17 минути игра. Вика имаше проблеми срещу чешката левичарка единствено в последните два гейма, когато Бенешова спаси четири мачбола.

Съперничка на Азаренка в следващата фаза е осмата поставена Агниешка Радванска. Полякинята бе още по-убедителна срещу №22 Юлия Гьоргес от Германия – 6:1, 6:1.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини