Федерер се връща в Ротердам след 7 г.



05-02-2012 00:00 | Станко Димов
Роджър Федерер ще бъде водач в схемата на турнира в зала в Ротердам, който започва на 13 февруари. Това е първото състезание за годината от сериите „АТР 500”, то е с награден фонд 1 207 500 евро.

Федерер не е играл в Холандия от 2005 година, когато спечели титлата. Тогава швейцарецът се наложи на финала в зала „Ахой” над Иван Любичич след 5:7, 7:5, 7:6(5). Интересно е да се спомене, че Роджър има и две купи на двойки в Ротердам. Той триумфира през 2001 година заедно с Йонас Бьоркман и през 2002 година с Макс Мирни.

„Турнирът ABN AMRO World Tennis е един от най-специалните за мен. През 1999 година, точно в Ротердам, беше един от първите ми големи турнири извън Швейцария. Бях много щастлив, когато видях името с в листата с победителите в „Ахой” през 2005-а. Сега се завръщам с хубави чувства и се надявам да се представя добре”, заяви третият в света рекордьор по титли от Големия шлем при представянето си в Ротердам.

Директорът на турнира Рихард Крайчек заяви, че за него е чест велик тенисист като Роджър да играе в 39-ото издание. Федерер е на плаката и на брошурата на състезанието. Сигурно Крайчек се надява да не се повтори гафа от 2010 година, когато Рафаел Надал бе „лицето” на състезанието, но не дойде защото лекуваше травма след Откритото първенство на Австралия.

Още двама играчи от Топ 10 ще вземат участие в пристанищния град – Томаш Бердих и Хуан Мартин дел Потро. Чехът ще играе за седми път, но никога не е минавал четвъртфинал. Особено болезнена бе загубата му през 2009 година. Тогава Григор Димитров записа първата си гръмка победа при мъжете, като надигра Бердих с 4:6, 6:3, 6:4. След това Гришо отстъпи в три сета на Рафаел Надал.

За третия в схемата аржентинец Дел Потро това ще бъде дебют в Ротердам. Останалите поставени в турнира са Александър Долгополов, Ришар Гаске, Фелисиано Лопес, Виктор Троицки и Марсел Гранойерс.

Българското участие тази година ще бъде в лицето на тур мениджъра Миро Братоев. Той ще изпълнява тази длъжност за трети пореден път. Най-високопоставеният ни сънародник в АТР отговаря за отношенията на тенисистите с организаторите на състезанията и Асоциацията.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини