Борисов и Ричи Бити откриха БНТЦ



30-04-2012 00:00 | Станко Димов
Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Международната тенис федерация (ITF) Франческо Ричи Бити прерязаха лентата на изцяло обновения Български национален тенис център „Карлсберг”.

На церемонията в комплекса в Борисовата градина присъстваха още президентът на Тенис Европа Жак Дюпре и вицепрезидентът Айда Улук, която оглавява турската федерация. От българска страна сред официалните лица бяха председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Присъстваха и тенисистите от националния отбор, начело с Григор Димитров, както и капитанът Огнян Илиев.

Пръв думата взе президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков.

„Днес е паметен ден в историята на Българската федерация по тенис и българския тенис изобщо. Когато г-н премиерът Бойко Борисов обяви, че ще има национален тенис център преди време на кортовете на ТК Левски, аз казах, че това е мечтата на много поколения. Представителите на някои от тях са тук, други вече не са между нас, но съм сигурен, че ни гледат от някъде и също се радват.

С откриването на Българския национален тенис център ние достигнахме нов етап в развитието си и полагаме основите на една бъдеща ефективна и прозрачна дейност на БФТ в спортно-технически и административен план.

Г-н премиер, при срещите Ви с нас и нашите приятели Франческо Ричи Бити и Жак Дюпре Вие бяхте човекът, който подкрепи безусловно идеята за национален тенис център. Едно голямо и искрено благодаря за Вашата подкрепа!”, заяви емоционално Цветков.

След него приветствие произнесе Франческо Ричи Бити.
„Щастлив съм, че съм отново тук за откриването на този център. Искам да благодаря за подкрепата на държавата за този проект. Желая успех на България в започващия турнир за Купа „Дейвис”. Страната ви не е голяма, но е с традиции в този спорт. Благодаря на президента Стефан Цветков за поканата”, каза президентът на ITF.

„Центърът е най-важното нещо за нашия спорт. Благодаря на премиера за подкрепата – говорихме с него по темата преди 2-3 години. Поздравления за Стефан Цветков, защото БФТ е сред най-развитите в Европа. От 2009 година до момента лицензираните тенисисти у вас са се увеличили с 15 процента, клубовете – с 5 процента, а кортовете с 6 процента. БФТ организира много международни състезания и конференции. Центърът ще позволи на българската федерация да се нареди сред първите две в Европа”, заяви президентът на Тенис Европа Жак Дюпре.

Премиерът Бойко Борисов остана доволен от свършеното по реконструкцията на БНТЦ и похвали БФТ.

„Този комплекс ни струва около 1 милион, но тенис федерацията се е справила прекрасно. В кризата максимално подкрепихме тениса. Сигурен съм, че това ще доведе до появата на нови качествени състезатели след Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Дадохме средства и за волейбола, мотоциклетизма, художествената гимнастика. Ще отпуснем 750 00 долара и за Турнира на шампионките в София.
Дадохме базата на БФТ за управление за 10+10 години. Желая успех на националния отбор за Купа „Дейвис”, от когото очакваме победи. Успех и на останалите състави, но да са след нашите”, завърши с усмивка министър-председателят.

Българският национален тенис център беше осветен от отец Василий. Генералният спонсор на БФТ М-Тел подари на националите телефони с пожелание за успех в Купа „Дейвис”.

След края на церемонията националите, водени от Григор Димитров изнесоха открит тенис урок на деца на централния корт на БНТЦ „Карлсберг”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини