Каролина Вожняцки е новата тенис-кралица



07-10-2010 16:00 | Николай Драгиев

20-годишната Каролина Вожняцки новата номер 1 в световната ранглиста. Това стана възможно, след като датчанката от полски произход достигна четвъртфиналите на супертурнира в Пекин.

Днес тя победи с 6:3, 6:2 Петра Квитова и почти на 100% си гарантира, че ще завърши блестящата за нея година, като водачка на ранглистата.


"За мен винаги е било мечта да бъда най-добра в света. Благодаря на всички в моя щаб и най-вече на баща ми Пьотр," обясни доволната Каролин, която получи специална купа за постижението си.

 

Въпреки че не успя да играе дори финал на нито един от турнирите в "Големия Шлем" Каролина направи изключително стабилен сезон, в който записа повече турнири от всеки друг.

За място на полуфинал в Пекин Вожняцки ще срещне Ана Иванович.

 

След края на срещата организаторите в Китай побързаха да поздравят новата кралица с песента на Тина Търнър "The Best" (Най-добрата).

 

Най-успешната датчанка в историята става 20-ата номер 1 в ранглистата след 1975 година насам.

 

Най-дълго начело на световната ранглиста е била Щефи Граф, припомнят от Racketi.com. Германката я оглавява за първи път на 17 август 1987 година и престоява на върха общо 377 седмици. След нея е Мартина Навратилова с 332 седмици като №1, Крис Евърт (260), Мартина Хингис (209) и Моника Селеш със 178 седмици като водачка.

Останалите тенисистки, достигали до първата позиция са Жюстин Енен, Серина и Винъс Уилямс, Линдзи Дейвънпорт, Амели Моресмо, Динара Сафина, Трейси Остин, Ким Клайстерс, Йелена Янкович, Дженифър Каприати, Мария Шарапова, Ана Иванович, Аранча Санчес и Ивон Гулагонг.

 

Заслужено ли е номер 1 Каролин Вожняцки?

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини