Григор Димитров отстъпи в мача за титлата



06-01-2013 00:00 | Станко Димов
Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да спечели първа титла в кариерата си от турнир на АТР, макар че беше близо. Той отстъпи в равностоен финал в Бризбън, Австралия, на водача в схемата и №3 в света Анди Мъри с 6:7(0), 4:6 след час и половина игра.

Димитров не трепна пред шампиона от Олимпийските игри и US Open. Двамата тенисисти си размениха по един пробив в първия сет. Григор направи брейк в първия гейм, а при 6:5 дори имаше сетпойнт. Стигна се до тайбрек, в който британецът Мъри бе по-концентрирания и спечели.

Във втората част Гришо продължи да е на ниво. 21-годишният хасковлия проби за 4:3 гейма. Но след това Анди Мъри успя да върне веднага брейка. При 4:5 Димитров сервираше за оставане в мача. Шотландецът стигна до шампионска точка и я реализира, след като топката излезе в аут при бекхенд на първата ни ракета.

"Не бях нервен. Излязох на корта и се опитах да спечеля титлата, но не се получи. Като цяло съм доволен от седмицата, натрупах много важен опит. Надявам се, че догодина отново ще се върна тук и ще се представя още по-добре", заяви след мача Димитров.

За първи път в цялото състезание сервисът на национала не беше познатото мощно оръжие. Той завърши с три аса и 61 процента спечелени точки при първи сервис, срещу седем аса и 72 процента за Мъри.

За блестящото си представяне в Бризбън и историческият първи финал на български тенисист в АТР Григор заслужи 150 точки за световната ранглиста, където е №48 сега, но ще прогресира сериозно. От понеделник той ще заеме рекордното 39-о място в класацията

Следващата седмица Димитров ще играе на турнира в Сидни, който също е от категория „АТР 250”. Негов първи съперник е италианецът Фабио Фонини. При успех, на осминафиналите българската звезда очаква победителя от срещата между Марсел Гранойерс (Испания) и Матю Ебдън (Австралия).

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини