Честно ли е да се "грухти" на корта?



06-10-2010 01:53 | Николай Драгиев

Изследователи от САЩ и Канада предполагат, че тенисистите, съпровождащи своите удари с викове, вероятно получават някакво игрово преимущество над своите съперници.

 

Според тях създаденият от такива играчи шум принуждава спортистите от другата страна на корта да реагират на ударите със забавена реакция и да бъркат траекторията на полета на топката, поради което ответният им удар се получава по-лош.

Изследователите проверили своите предположения в лаборатория. В експериментите, проведени с участието на студенти от университета в Британска Колумбия, било използвано мощно шумово оформление, подобно на онова, което редовно съпровожда играта на звезди като Мария Шарапова или Рафаел Надал.

Който е играл тенис, знае, че контактът на топката с ракетата произвежда звук, който има определена тоналност и е част от играта. По неговата вибрация опитните тенисисти могат да определят плътността, фалца и понякога дори посоката на пристигащата топка и да подготвят подходящото връщане.

Крясъците обаче маскират удара и създават некоректно преимущество. Освен това ревът нарушава концентрацията.

По думите на Скот Синет от Хавайския университет това изследване повдига няколко интересни въпроса. Например, справедливо ли е, ако Рафаел Надал грухти, а Роджър федерер - не?

 

Многократната шампионка на "Уимбълдън" Мартина Навратилова е уверена, че не е справедливо. Според нея всички тези крясъци и вопли на корта не са нищо друго освен чиста проба шмекерия.

Миналата година швейцарският в. "Блик" предложи Женската тенис асоциация да предупреди зрителите, посещаващи мачове с участие на екс първата ракета в света Мария Шарапова, че подлагат на сериозен риск своето здраве.

 

Изданието дори предложи върху билетите за мачовете на тенис дивата да се поставят предупредителни надписи, както върху цигарите: "Крясъците на Мария Шарапова могат да навредят на вашето здраве."

 

Изданието проведе и експеримент, в резултат на който бе установено, че Маша се дере със 101,2 децибела, докато според специалистите безопасната за здравето величина е 100 децибела. Оказва се, че по-шумни от рускинята са само самолетен двигател и изстрел от пушка.

По данни на Световната организация по здравна безопасност човек не може да си почива при шум над 40 децибела. Шумът над 65 децибела причинява безпокойство, а постоянният шум при 80-100 децибела е опасен за здравето.

Американският Институт за професионална безопасност и здраве (М1О5Н) препоръчва да не се задържате в зона с ниво на шума 100 децибела повече от 15 минути.

 

Над 120 децибела довежда до повреда на слуха, а 130-140 прекрачва прага на болката и довежда до разрушаване на органите на слуха на човека. Ниво на звука над 180 децибела е вече смъртоносно. Човешкият рекорд, записан в Книгата на рекордите "Гинес", принадлежи на британката Джил Дрейк, която през октомври 2000 г. на конкурс в Лондон крешя без микрофон до 129 децибела.

"Така си крещя от 4 г. и вече нищо не мога да променя у себе си", обяснява Маша. Преди няколко години на "Ролан Гарос" обаче португалката Мишел Ларчър де Брито я сложи в джоба си с неистови писъци от порядъка на 109 децибела. Съперничката й и публиката почти загубиха разсъдък. В края на мача полуоглушалата публика я изпрати с освиркване.

Родоначалничка на тази модна тенденция беше Моника Селеш. Тя беше страхотен играч, но канските й крясъци с 93,7 децибела на корта просто смразяваха кръвта.


И преди нея стенеха мнозина, но Моника издигна това изкуство на ново ниво. Първа от нея се оплака българката Катерина Малеева през 1992 г., заявявайки на съдиите, че Селеш ревяла като заклана свиня.

Съперничките на Шарапова роптаят от години, но и сестрите Уилямс също често изригват като вулкан на корта.

Навремето Крис Евърт, Мартина Навратилова и Дженифър Каприати направиха отчаяни, но безуспешни опити да привлекат вниманието на длъжностните лица към реалния риск от спукани тъпанчета.

 

Въпреки това те и днес не се отказват и продължават да натискат и да изискват конкретна промяна в правилника за ограничаване на оргазмената какафония по кортовете. Сред мъжете най-много се дереше Джими Конърс, но нито той, нито Андре Агаси и Тим Хенмън могат да се сравнят с шоуто на жените.

"7 дни спорт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини