Златанова пое към топ 100 на женския тенис



26-08-2013 00:00 | Станко Димов
Дете чудо, така наричат още от малка тенисистката Вивиан Златанова. Определението дошло от Борислав Стефанов, дядото на спортистката, който е и нейн треньор.

В момента вече мнозина са съгласни с квалификацията. Упехите на 15-годишната Виви са красноречиви - има над 100 купи и медали. Вече трудно намира място, където да ги съхранява. В колекцията й личат държавни титли във всички възрастови групи до 18 години на сингъл и на двойки. Единствено липсва злато при жените, малко утешение е, че то все пак остава в семейството. През март в оспорван финал тийнейджърката загуби от първата си братовчедка Борислава Ботушарова с 6:3, 1:6, 5:7. Наред с националните отличия малката тенисистка се гордее и с два бронзови медала от европейски първенства за девойки до 14 г.

Като най-сериозен успех се счита влизането й в световната женска ранглиста през май тази година. Голямата й цел обаче е попадане в топ 100. Настоящите успехи и големите амбиции на невръстната спортистка минават през упорит труд, изключителна всеотдайност и почти казармена дисциплина. Бъдещата шампионка започва да върти ракетата още на 4 годинки, когато е в детската градина. Нейна първа треньорка е леля й Силвия. Малко по-късно Вивиан преминава при дядо си. Така топката и до ден днешен си остава в семейството. С това и успехите, но и проблемите. „Виви е страхотен спортист, много трудолюбива и устремена - казва майката на тийнейджърката Мадлен, която също е бивша тенисистка, пред в. "Преса". - За възрастта си подхожда добре тактически и технически към мачовете. Единственият проблем е, че е прекалено емоционална.”

Вероятно част от успехите и от силните емоции са закодирани в името на тенисистката. Тя е кръстена на актрисата Вивиан Лий, изиграла една от най-силните роли в киното - на Скарлет О’Хара от „Отнесени от вихъра“. Самата състезателка казва, че се чувства точно като героинята от филма. Смята, че притежава голяма част от характера на борбената Скарлет. Не заради името си, а в преследване на големите цели Вивиан почти никога не почива. Както казват близките на малката, нейният живот е тенис. Дори в момента тя е на море с родителите си във Варна, но там отново е на корта. Играе поне по 1 час на ден тенис и отделя още толкова време за бягане. В останалата част от годината целият й ден е запълнен с тренировки През зимата подготовката е по-сложна, защото залата в Пазарджик се ползва от доста деца и се налага по-често тийнейджърката да пътува до София. В столицата се готви в националния тенис център в Борисовата градина. Освен проблемите със зимите в последните години голямата ни надежда няма възможност да посещава училище като останалите си връстници. Заради непрекъснатите участия по турнири тя се готви по индивидуална програма. Въпреки това има доста предложения от университети и колежи. Засега ги отхвърля всичките, защото гони постижения в елитния тенис.

Любимата й тенисистка е Серина Уилямс. Казва, че я харесва, защото знае как да се справя с трудностите. Преодолява проблемите и на корта, и извън него. Освен това почти не спи и е отдадена на тениса на 100 процента. Както повечето талантливи деца Виви има хоби и извън спорта. Обича да рисува. Но за да седне с четка в ръка, трябва да е много спокойна и най-важното е да не мисли за тенис. 15-годишната тийнейджърка си има и последовател на корта - нейното по-малко братче Борислав. Бъдещият тенисист е на 8 г. и също следва спортния път на кака си. Притежава физически данни, но като всеки малък мъж има проблеми с организацията и дисциплината. Каквото и да се чуе оттук нататък за тенис фамилията на Вивиан, е ясно, че за успехите в българския тенис ще продължи да се говори. Особено след като те са в ръцете и сърцата на толкова всеотдайни и запалени семейства.

Вивиан: Татко готви страшни спагети

Любим спортист извън тениса?
Ямайският лекоатлет Юсейн Болт.

Любима храна?
Спагети, особено ако ги приготвя баща ми.

Книга или филм?
Филм.

Джокович или Федерер?

Федерер, разбира се, за мен той винаги ще бъде №1.

Разходка или компютър?

Разходка с приятели.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини