Ник Матю: Най-скъпа ми е третата световна титла



26-12-2013 00:00 | Станко Димов
След неособено добро начало на сезона, английската звезда в скуоша Ник Матю направи много силен финал, като спечели за трети път световната титла, турнира в Хонконг и ще се завърне начело на световната ранглиста на 1 януари 2014 година. 33-годишният състезател от Шефилд отговори на въпросите на сайта squashmad.com, а ние ви предлагаме най-интересното от интервюто.

- Ник, първо, поздравления за това, че отново ще бъдеш №1! Трябваше да изтърпиш да гледаш почти две години доминацията на върха на Джеймс Уилстроп и Рами Ашур. Щастлив ли си, че си върна позицията?
Страшно съм доволен. Но това още не е станало факт. Имам едно наум, защото може да са объркали нещо сметките за ранглистата (смее се). Голямата ми цел за сезона обаче беше световното първенство, не съм мислил за класацията на PSA, така че това е бонус за мен.

- Спечелил си три световни титли. Коя от тях ти е донесла най-голямо задоволство?
Хората имаме къса памет, така че най-скъпа ми е последната, която спечелих в Манчестър през ноември, пред родна публика, а финалът беше предаван пряко по ВВС. Има голяма разлика между първата ми титла от Саудитска Арабия и тази. Въодушевлението сигурно е било еднакво, но при първия успех се прибрах сам в хотелската стая, докато сега можех да празнувам с моите приятели и близки. Това беше истинският контраст между двете титли.

- Женската скуош асоциация претърпя няколко разочарования, последното, от които беше отмяната на световното първенство. Смяташ ли, че спортът би имал полза PSA и WSA да се слеят?
Това би било чудесно решение. Много от момичетата също са съгласни да се случи такова обединение, макар че някои от тях са притеснени Мъжката скуош асоциация да не погълне женската. Но позитивите са повече и равният награден фонд за мъже и жени на US Open е един от тях. Аз мисля, че скуошът ще направи голяма крачка напред, ако двете асоциации се обединят.

- Скъса с ергенството тази година, как ти се отразява семейния живот?
Полагам усилия да прекарвам повече време със съпругата ми. Джо, жената на моя треньор Дейвид Пиърсън, ми изпрати картичка по случай спечелването на световната титла. В нея пишеше: "това е второто най-хубаво нещо, което си направил тази година. Ако случайно си забравил, сватбата с Есме е номер едно". Убеден съм, че това важно решение ще помогне и за кариерата ми.

- Твоята биография Sweating Blood: My Life in Squash излезе през ноември и се радва на голям успех. Как съчета участието по турнири с писането?
Беше сериозно предизвикателство. Научих се да разпределям прецизно времето си. В началото на годината планирах много важни неща - моята сватба, преместване в нова къща, създаване на моята скуош академия и биографията. От толкова много неща, пострада участието ми в състезания и аз трябваше да жертвам някои неща, за да се концентрирам върху книгата. Щастлив съм, че автобиографията се получи.

- Като отглас от Коледната тема, тричетвърти чорапите на Грегори Готие и Лауренс Ян Анйема привлякоха вниманието на зрителите тази година. Смяташ ли и ти да обуеш нещо подобно?
Никога! Това не е моят стил, а освен това бих се чувствал все едно имитирам някого. По-добре е да измислиш нещо различно, вместо да следваш някаква мода. Според мен, дългите чорапи винаги ще се асоциират с Тиери Линку и Готие.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини